To nie matma, ale SISDy.
Mógłby ktoś wyjaśnić jak zrobić te zadanie?
Oblicz medianę dla zmiennej losowej typu skokowej, która jest dana następującą gęstością.
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|c|}\hline
x_{i} & -3 & -2 & -1 & 0 & 1 & 3\\ \hline
p_{i} & 1/10 & 1/10& 2/10 & 3/10 & 1/10 & 2/10 \\
\hline
\end{tabular}}\)
PS: Nie wiem dlaczego w tabeli nie mogłem skorzystać z frac{}{}.
Mediana z gęstości prawdopodobieństwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Mediana z gęstości prawdopodobieństwa.
Mediana jest kwantylem rzędu 1/2 zbioru obserwacji. Skoro są podane gęstości, to pierwszy wiersz tabeli nie zawiera wszystkich obserwacji i należy użyć mediany ważonej, gdzie wagą jest \(\displaystyle{ 10\mbox{·}p_i}\) . Dzięki „ważeniu” można odtworzyć następujący, pierwotny zbiór obserwacji:
Ad. PS:
Należy zamiast środowiska tabular użyć array, ale będzie problem gdy wewnątrz pewne linie poziome mają nie być przez całą szerokość tabeli lub pionowe przez całą wysokość (o łączeniu komórek lub różnicowaniu grubości linii już nie wspomnę).
Moje PS.
Post inicjujący wątek: Zmienna losowa X - Kwantyle wskazuje, że można ułamki bez przeszkód umieszczać w tablicach tworzonych przy pomocy środowiska tabular, więc coś poknociłeś,
- \(\displaystyle{ \begin{array}{|c|c|c|c|c|c|c|x|c|c|c|}\hline x_{j} & -3 & -2 & -1 &-1 & 0 & 0 & 0 & 1 & 3 & 3 \\ \hline \end{array}}\)
Ad. PS:
Należy zamiast środowiska tabular użyć array, ale będzie problem gdy wewnątrz pewne linie poziome mają nie być przez całą szerokość tabeli lub pionowe przez całą wysokość (o łączeniu komórek lub różnicowaniu grubości linii już nie wspomnę).
Moje PS.
Post inicjujący wątek: Zmienna losowa X - Kwantyle wskazuje, że można ułamki bez przeszkód umieszczać w tablicach tworzonych przy pomocy środowiska tabular, więc coś poknociłeś,
-
- Użytkownik
- Posty: 239
- Rejestracja: 18 lis 2014, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
Mediana z gęstości prawdopodobieństwa.
SlotaWoj pisze:Mediana jest kwantylem rzędu 1/2 zbioru obserwacji. Skoro są podane gęstości, to pierwszy wiersz tabeli nie zawiera wszystkich obserwacji i należy użyć mediany ważonej, gdzie wagą jest \(\displaystyle{ 10\mbox{·}p_i}\) . Dzięki „ważeniu” można odtworzyć następujący, pierwotny zbiór obserwacji:
i mediana będzie środkową w tym zbiorze.
- \(\displaystyle{ \begin{array}{|c|c|c|c|c|c|c|x|c|c|c|}\hline x_{j} & -3 & -2 & -1 &-1 & 0 & 0 & 0 & 1 & 3 & 3 \\ \hline \end{array}}\)
Nie rozumiem, pokaż mi jakie działania zrobiłeś, np. dla '0' z mojej tabeli.
\(\displaystyle{ p_{i}= \frac{3}{10}*10=3}\) i co dalej z tą liczbą zrobić?
I jak z 6 kolumn wyszło 10? Mógłbyś po prostu zapisać działania które dały poszczególne elementy w twojej tabeli, tak będzie najłatwiej mi zrozumieć.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Mediana z gęstości prawdopodobieństwa.
Wyjaśnienie nt. mediany ważonej masz .
Jeżeli \(\displaystyle{ p(x_i)=\frac{3}{10}}\), to w odtworzonym pierwotnym zbiorze obserwacji \(\displaystyle{ x_i}\) ma występować \(\displaystyle{ \frac{3}{10}\mbox{·}10=3}\) razy.
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mediana
Jeżeli \(\displaystyle{ p(x_i)=\frac{3}{10}}\), to w odtworzonym pierwotnym zbiorze obserwacji \(\displaystyle{ x_i}\) ma występować \(\displaystyle{ \frac{3}{10}\mbox{·}10=3}\) razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 239
- Rejestracja: 18 lis 2014, o 19:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
Mediana z gęstości prawdopodobieństwa.
SlotaWoj pisze:Wyjaśnienie nt. mediany ważonej masz.Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mediana
Jeżeli \(\displaystyle{ p(x_i)=\frac{3}{10}}\), to w odtworzonym pierwotnym zbiorze obserwacji \(\displaystyle{ x_i}\) ma występować \(\displaystyle{ \frac{3}{10}\mbox{·}10=3}\) razy.
No i teraz jest zrozumiale. A znasz się może na szeregu Fouriera, trochę?