Splot rozkładów - dobrze policzyłem?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
BeHappy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 239
Rejestracja: 18 lis 2014, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy

Splot rozkładów - dobrze policzyłem?

Post autor: BeHappy »

Sorki, ale zbytnio nie wiedziałem gdzie to wstawić. To potrzebne mi na sygnały i systemy dynamiczne, pisałem na forach matematycznych, ale nikt nie odpisywał.

Ktoś wie, czy dobrze policzyłem splot dla dwóch tych funkcji? Robiłem to metodą graficzną.

Awatar użytkownika
Spektralny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3976
Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 929 razy

Splot rozkładów - dobrze policzyłem?

Post autor: Spektralny »

Mamy:
  • \(\displaystyle{ \begin{aligned}(\tfrac{1}{2}\cdot\mathbf{1}_{[0,2]}* \tfrac{1}{6} \cdot \mathbf{1}_{[0,6]})(t) &=& \frac{1}{12}\int\limits_{-\infty}^\infty \mathbf{1}_{[0,2]}(x) \mathbf{1}_{[0,6]}(t-x)\,{\rm d}x\\
    & = &\frac{1}{12}\cdot \text{miara }\big([0,2]\cap (t-[0,6])\big)\end{aligned}}\)
Porównaj wartości tej funkcji z Twoim wykresem.
BeHappy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 239
Rejestracja: 18 lis 2014, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy

Splot rozkładów - dobrze policzyłem?

Post autor: BeHappy »

Spektralny pisze:Mamy:
  • \(\displaystyle{ \begin{aligned}(\tfrac{1}{2}\cdot\mathbf{1}_{[0,2]}* \tfrac{1}{6} \cdot \mathbf{1}_{[0,6]})(t) &=& \frac{1}{12}\int\limits_{-\infty}^\infty \mathbf{1}_{[0,2]}(x) \mathbf{1}_{[0,6]}(t-x)\,{\rm d}x\\
    & = &\frac{1}{12}\cdot \text{miara }\big([0,2]\cap (t-[0,6])\big)\end{aligned}}\)
Porównaj wartości tej funkcji z Twoim wykresem.
Nie potrafię podstawić danych do tej funkcji.

Mógłbyś pokazać jak jej użyć np. dla wartości 'x' już z wykresu splotu powiedzmy dla '1' ?
(żebym otrzymał wartości do wykresu splotu dla x=1)
ODPOWIEDZ