Rozkład zmiennej

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
PiotrWP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 124 razy

Rozkład zmiennej

Post autor: PiotrWP »

Zmienne \(\displaystyle{ X,Y}\) są niezależne i mają rozkład jednostajny na przedziale \(\displaystyle{ [0,1]}\).Znajdź rozkład zmiennej \(\displaystyle{ T=X-Y}\).

Gęstością będzie kwadrat jednostkowy \(\displaystyle{ [0,1]\times[0,1]}\) o wartości \(\displaystyle{ 1}\) :
\(\displaystyle{ F_T(t)=P(x-y \le t)}\)
Dla \(\displaystyle{ t<-1}\)
\(\displaystyle{ F_T(t)=0}\)
Dla \(\displaystyle{ tin[-1,0)}\)
\(\displaystyle{ F_T(t)= \int_{0}^{-t}dx \int_{x-t}^{1}1 \cdot dy=- \frac{3}{2}t^2-t}\)

No i tu już zaczyna mi się coś nie podobać bo powinna wyjść chyba nieujemna funkcja niemalejąca (na podanym przedziale).A ona jest nie dość że niemonotoniczna to jeszcze przyjmuje wartości ujemne.
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Rozkład zmiennej

Post autor: rafalpw »

W pierwszej całce górna granica powinna wynosić \(\displaystyle{ t+1}\) , bo \(\displaystyle{ x}\) zmieniają się od \(\displaystyle{ 0}\) do punktu, dla którego \(\displaystyle{ y=x-t}\) przecina prostą \(\displaystyle{ y=1}\) , czyli \(\displaystyle{ x=t+1}\) .
PiotrWP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 124 razy

Rozkład zmiennej

Post autor: PiotrWP »

Ale to jak tam jest trójkąt równoramienny to nie powinien odcinać na osi Y \(\displaystyle{ -t}\) i tak samo na tej prostej \(\displaystyle{ y=1}\) ?
rafalpw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2203
Rejestracja: 15 lis 2012, o 00:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 526 razy

Rozkład zmiennej

Post autor: rafalpw »

Wystarczy wstawić do równania prostej: \(\displaystyle{ y=x-t}\) kolejno \(\displaystyle{ x=0}\) i \(\displaystyle{ y=1}\) , aby się przekonać, że nie.

To jest trójkąt równoboczny, ale patrzysz na złe boki. Równymi bokami są odcinki \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ BC}\) , gdzie \(\displaystyle{ A=\left( 0,-t\right)}\),\(\displaystyle{ B=\left( 0,1\right)}\) i \(\displaystyle{ C=\left( t+1,1\right)}\) i zauważ, że długość odcinka\(\displaystyle{ AB}\) wynosi właśnie: \(\displaystyle{ 1-\left( -t\right) =1+t}\) , więc wszystko się zgadza.
ODPOWIEDZ