Prawdopodobieńtwo wylosowania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
dariokoko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 24 paź 2014, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 30 razy

Prawdopodobieńtwo wylosowania

Post autor: dariokoko »

Fabryka pracuje w systemie trójzmianowym. Zmiany produkują n produktów - pierwsza zmiana \(\displaystyle{ n _{1} = 300}\) ,zaś druga i trzecia po \(\displaystyle{ n_{2} = n _{3} = 250}\). Szansa wyprodukowania wadliwego produktu przez pierwszą zmianę wynosi \(\displaystyle{ p _{1} = 0,2}\) , przez drugą \(\displaystyle{ p _{2} = 0,15}\) i przez trzecią \(\displaystyle{ p _{3}= 0,1}\). Oblicz:
- prawdopodobieństwo wylosowania wadliwego produktu tej fabryki
- prawdopodobieństwo , ze wylosowany wadliwy produkt został wylosowany przez trzecią zmianę.

Więc tak, do podpunktu pierwszego:
Wystarczy że oblicze ilość wszystkich wadliwych produktów ze wszystkich zmian i podziele przez wszystkie produkty ?
Do drugiego:
Dzielę ilość wadliwych produktów trzeciej zmiany przez ilość wszystkich produktów ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Prawdopodobieńtwo wylosowania

Post autor: kerajs »

Nie.
Najłatwiej rozwiazać zadania z drzewka.
Zrób dwupoziomowe drzewko. Pierwszy poziom to wylosowanie produktu z danej zmiany, drugi to wylosowanie dobrego i wadliwego produktu.
Odpowiedź do a) odczytaj z drzewka'
Punkt b) to prawdopodobieństwo warunkowe
dariokoko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 24 paź 2014, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 30 razy

Prawdopodobieńtwo wylosowania

Post autor: dariokoko »

Racja , moja głupota , materiał do powtórzenia z marca to już się zapomniało o warunkowych, wielkie dzięki.
Moze pomógłbyś jeszcze tutaj:
389440.htm
ODPOWIEDZ