Splot rozkładów

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mxxm94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 21 sty 2015, o 23:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Splot rozkładów

Post autor: mxxm94 »

Witam
Mam rozważyć splot dwóch rozkładów dyskretnych : \(\displaystyle{ \alpha , \beta}\) i pokazać, że jest to również rozkład dyskretny, więc : X, Y niezależne zmienne losowe o tym samym rozkładzie \(\displaystyle{ \alpha * \beta (k)=P(X+Y=k)= \sum_{l=1}^{k} P(X=l)P(Y=k-l)}\) wiemy , że X i Y są niezależne więc jakbym rozbiła tą sumę na dwie sumy to można by było pokazać, że faktycznie \(\displaystyle{ \sum_{l=1}^{k} P(X=l)P(Y=k-l)}\) = 1. Ale nie potrafię tego zrobić. Pomoże ktoś ?
Everard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 166
Rejestracja: 11 lip 2007, o 22:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Pomógł: 49 razy

Splot rozkładów

Post autor: Everard »

Czekaj, czekaj. Pierwsze primo, nie musisz zakładać że rozkłady są takie same. Drugie primo, splot rozkładów jest rozkładem, więc nie musisz sprawdzać czy cośtam sumuje się do jedynki i tak dalej - pytają Cię jedynie o to, czy finalny rozkład jest dyskretny. No a dyskretny jest, bo, jak sama zauważyłaś, jest skoncentrowany na pojedynczych punktach wzorem który napisałaś powyżej. Więc w czym problem?
ODPOWIEDZ