1.
Cecha X ma rozkład normalny\(\displaystyle{ N (0,1)}\),Stąd \(\displaystyle{ P (X>5,3)}\)jest równe dokładnie :
2.
Cecha X ma rozkład jednostajny w przedziale\(\displaystyle{ (1,3)}\)Zatem\(\displaystyle{ P (1,1< X < 1,2) = ??}\)
Bardzo proszę o same wyniki tych zadań nie interesuje mnie jak to się liczy . . bardzo proszę o pomoc.
...z góry dziękuję
P.S
jeszcze takie zadanko bym prosił
Cecha X ma rozkład \(\displaystyle{ N(0,1) , P(X>o,4)= ?}\)
bardzo proszę o pomoc ..
zmienne losowe - rozklad normalny, jednostajny
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
zmienne losowe - rozklad normalny, jednostajny
1. Niech \(\displaystyle{ \xi \sim N(0,1)}\)
Stad:
\(\displaystyle{ P(\xi>5,3)=1-P(\xi\leq 5.3)=1-\theta(5.3)}\)
, gdzie :
\(\displaystyle{ \theta(x)}\) - dystrybuanta zmiennej losowej \(\displaystyle{ \xi}\) o rozkladzie normalnym standardowym
2. Niech \(\displaystyle{ \xi}\) ma rozklad jednostajny na przedziale \(\displaystyle{ (1,3)}\)
Wowczas:
\(\displaystyle{ f_\xi(x)=\left\{\begin{array}{lll} \frac{1}{2}&dla& x\in (1,3)\\0&dla& pozostalych \ x\end{array}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ P(1.1}\)
Stad:
\(\displaystyle{ P(\xi>5,3)=1-P(\xi\leq 5.3)=1-\theta(5.3)}\)
, gdzie :
\(\displaystyle{ \theta(x)}\) - dystrybuanta zmiennej losowej \(\displaystyle{ \xi}\) o rozkladzie normalnym standardowym
2. Niech \(\displaystyle{ \xi}\) ma rozklad jednostajny na przedziale \(\displaystyle{ (1,3)}\)
Wowczas:
\(\displaystyle{ f_\xi(x)=\left\{\begin{array}{lll} \frac{1}{2}&dla& x\in (1,3)\\0&dla& pozostalych \ x\end{array}}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ P(1.1}\)