Prawdopodobienstwo trafienia w cel

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
BoB3R
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 20 cze 2007, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Prawdopodobienstwo trafienia w cel

Post autor: BoB3R »

Trzech strzelców oddalo po jednym strzale. Prawdopodobieństwa trafień są równe odpowiednio \(\displaystyle{ \frac{6}{10}}\),\(\displaystyle{ \frac{5}{10}}\),\(\displaystyle{ \frac{4}{10}}\).Jakie jest prawdopodobienstwo, ze trzeci strzelec trafił, jeśli cel zostal trafiony a) jednym pociskiem? b)dwoma pociskami? c) trzema pociskami?

Z góry dziekuje ^^
iwetta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 188
Rejestracja: 22 wrz 2005, o 19:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 18 razy

Prawdopodobienstwo trafienia w cel

Post autor: iwetta »

sprawdzasz najpierw czy te zdarzenia są nie zależne później ze schematu Berliniego. Jeśli są nie zależne P(A | B) = P(A). Jeśli są zależne to stosujesz wzór na prawdopodobieństwo warunkowe - P(A|B)= P(A iloczyn B)/(P(B)). Jeśli są nie zależne to liczysz normalnie mnożąc podane wartości zgodnie z założeniami zadania (czyli tam gdzie trafił to normalnie, tam gdzie nie trafił 1-wartość)
wariat777

Prawdopodobienstwo trafienia w cel

Post autor: wariat777 »

pozdr heheh widzę że tu pół grupy z zadaniami
ODPOWIEDZ