Twierdzenia graniczne
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Twierdzenia graniczne
Mam parę zadań dotyczących twierdzeń granicznych i chyba gdzieś popełniam błąd.
1) Obliczyć prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej 6 orłów w 10 rzutach oraz prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej 600 orłów w 1000 rzutach.
Zatem przykład pierwszy: \(\displaystyle{ P\{ \xi > 6 \} = 1 P \{\xi \le 6\} \approx 1 - P\{ \eta \le \frac{6-10 \cdot \frac{1}{2}}{\sqrt{10\cdot\frac{1}{2}\frac{1}{2}}} \} =1 - \phi(0.63) \approx 0.2643}\)
Wynik powiedzmy, że sensowny. No, ale w drugim przypadku to już w ogóle nie
\(\displaystyle{ P\{ \xi > 600 \} = 1 P \{\xi \le 600\} \approx 1 - P\{ \eta \le \frac{600-1000 \cdot \frac{1}{2}}{\sqrt{1000\cdot\frac{1}{2}\frac{1}{2}}} \} =1 - \phi(6.32) \approx 1}\)
No bez sensu, wiadomo. Gdzie popełniam błąd?
2) Ile razy trzeba rzucić monetą, aby prawdopodobieństwo, że frakcja otrzymanych orłów jest w przedziale \(\displaystyle{ \left( 0.499,0.501\right)}\), wynosiło \(\displaystyle{ 0.99}\)?
Tutaj, przyznam się szczerze, nie rozumiem pojęcia frakcji w tym kontekście.
3) Na pewnej uczelni studiuje 10000 studentów. Znaleźć prawdopodobieństwo, że liczba studentów, którzy nie ukończą studiów zawarta jest w przedziale \(\displaystyle{ \left[ 300,400\right]}\), jeśli wiadomo, że średnio pięć procent studentów odchodzi z uczelni przed zakończeniem studiów.
Próbowałem następująco.
\(\displaystyle{ n=10000,p=0.05, q=0.95}\)
\(\displaystyle{ P\{300<\xi<400\} =P\{\frac{300-10000\cdot 0.05}{\sqrt{10000\cdot 0.05\cdot 0.95}}<\eta<\frac{400-10000\cdot 0.05}{\sqrt{10000\cdot 0.05\cdot 0.95}}\} \approx P\{-9.18<\eta<-4.59\}=\phi(-9.18) - \phi(-4.59)}\)
Nie wiem, czy dobrze to policzyłem...
1) Obliczyć prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej 6 orłów w 10 rzutach oraz prawdopodobieństwo otrzymania co najmniej 600 orłów w 1000 rzutach.
Zatem przykład pierwszy: \(\displaystyle{ P\{ \xi > 6 \} = 1 P \{\xi \le 6\} \approx 1 - P\{ \eta \le \frac{6-10 \cdot \frac{1}{2}}{\sqrt{10\cdot\frac{1}{2}\frac{1}{2}}} \} =1 - \phi(0.63) \approx 0.2643}\)
Wynik powiedzmy, że sensowny. No, ale w drugim przypadku to już w ogóle nie
\(\displaystyle{ P\{ \xi > 600 \} = 1 P \{\xi \le 600\} \approx 1 - P\{ \eta \le \frac{600-1000 \cdot \frac{1}{2}}{\sqrt{1000\cdot\frac{1}{2}\frac{1}{2}}} \} =1 - \phi(6.32) \approx 1}\)
No bez sensu, wiadomo. Gdzie popełniam błąd?
2) Ile razy trzeba rzucić monetą, aby prawdopodobieństwo, że frakcja otrzymanych orłów jest w przedziale \(\displaystyle{ \left( 0.499,0.501\right)}\), wynosiło \(\displaystyle{ 0.99}\)?
Tutaj, przyznam się szczerze, nie rozumiem pojęcia frakcji w tym kontekście.
3) Na pewnej uczelni studiuje 10000 studentów. Znaleźć prawdopodobieństwo, że liczba studentów, którzy nie ukończą studiów zawarta jest w przedziale \(\displaystyle{ \left[ 300,400\right]}\), jeśli wiadomo, że średnio pięć procent studentów odchodzi z uczelni przed zakończeniem studiów.
Próbowałem następująco.
\(\displaystyle{ n=10000,p=0.05, q=0.95}\)
\(\displaystyle{ P\{300<\xi<400\} =P\{\frac{300-10000\cdot 0.05}{\sqrt{10000\cdot 0.05\cdot 0.95}}<\eta<\frac{400-10000\cdot 0.05}{\sqrt{10000\cdot 0.05\cdot 0.95}}\} \approx P\{-9.18<\eta<-4.59\}=\phi(-9.18) - \phi(-4.59)}\)
Nie wiem, czy dobrze to policzyłem...
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Twierdzenia graniczne
W pierwszym zadaniu, przypadek 1: za mało obserwacji. Policzyłem z rozkładu Bernoulliego i wyszło 0.3769, więc jest różnica.
W drugim przypadku Twój wynik to w przybliżeniu 0. Co wygląda sensownie, bo przy 1000 rzutach raczej liczymy że będzie juz widoczny rozkład równomierny orłów i reszek.-- 24 maja 2015, 09:14 --Zadanie 2 :
\(\displaystyle{ P(0.499\leq \frac{S_n}{n}\leq0.501)=0.99}\) i też z CTG.
W drugim przypadku Twój wynik to w przybliżeniu 0. Co wygląda sensownie, bo przy 1000 rzutach raczej liczymy że będzie juz widoczny rozkład równomierny orłów i reszek.-- 24 maja 2015, 09:14 --Zadanie 2 :
\(\displaystyle{ P(0.499\leq \frac{S_n}{n}\leq0.501)=0.99}\) i też z CTG.
-
- Użytkownik
- Posty: 1017
- Rejestracja: 21 mar 2009, o 11:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 167 razy
- Pomógł: 152 razy
Twierdzenia graniczne
Ja wiem że moje wyniki sa bez sensu. Wiem ze bezpośrednio z Bernoulliego są inne wyniki. Wszystkiego jestem świadomy. Ale to nie rozwiązuje zagadki złych wyników. I pytam się gdzie popełniłem blad .
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Twierdzenia graniczne
Trzecie źle bo powinno byc na odwrót.
\(\displaystyle{ P\{-9.18<\eta<-4.59\}= \phi(-4.59)-\phi(-9.18)}\).
Czy tak niskie prawdopodobieństwo zaskakuje Cię?
\(\displaystyle{ P\{-9.18<\eta<-4.59\}= \phi(-4.59)-\phi(-9.18)}\).
Czy tak niskie prawdopodobieństwo zaskakuje Cię?