Witam.
Mam problem z zadaniem, w którym trzeba policzyć wartość oczekiwaną zmiennej losowej o rozkładzie wykładniczym mając podaną tylko wariancję.
Trzeba też podać prawdopodobieństwo, że zmienna losowa przyjmie wartość mniejszą od jakieś stałej.
Chciałbym to zrobić w excelu, tak żeby wyliczało mi szukane tylko po podaniu Wariancji.
Nie wiem jakie wzory zastosować. Znalazłem coś takiego:
\(\displaystyle{ EX=\lambda}\)
\(\displaystyle{ D^{2}(x) = \lambda^{2}}\) - czyli co, \(\displaystyle{ EX}\) to po prostu \(\displaystyle{ \sqrt{D^{2}(x)}}\)?
Wartość oczekiwana zmiennej losowej Excel
Wartość oczekiwana zmiennej losowej Excel
Ostatnio zmieniony 21 maja 2015, o 21:10 przez pawel054, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Wartość oczekiwana zmiennej losowej Excel
- \(\displaystyle{ EX=\lambda \\
D^2X=\lambda^2}\)
- \(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{\lambda}e^{-\frac{x}{\lambda}}}\)
W Excelu nie ma funkcji odwrotnej do dystrybuanty rozkładu wykładniczego, więc musisz ją zrobić sam.
to jest sprzeczne z tym no napisałeś wcześniej.pawel054 pisze:P(Zmienna losowa>jakaś stała)
Wartość oczekiwana zmiennej losowej Excel
Czyli mogę użyć
\(\displaystyle{ EX = \lambda}\)
\(\displaystyle{ D^{2}X = \lambda^{2}}\) ?
Jak obliczyć te prawdopodobieństwo P(X<stała) ?
\(\displaystyle{ EX = \lambda}\)
\(\displaystyle{ D^{2}X = \lambda^{2}}\) ?
Jak obliczyć te prawdopodobieństwo P(X<stała) ?