Błagam o pomoc, utknelam na liczeniu splotu....
Student jedzie do domu kolejno dwoma autobusami z których kazdy przyjezdza na przystanek co 10 minut niezaleznie jeden od drugiego. zakładajac ze student przychodzi na przystanek w losowo wybranej chwili oraz ze czas oczekiwania na autobus ma rozklad jednostajny oblicz prawdopodobienstwo tego ze laczny czas oczekiwania nie przekroczy 17 minut.
Pokaże co udało mi się policzyć.
X-czas oczekiwania na pierwszy autobus
Gęstość zm. los. X \(\displaystyle{ f_{1}(x)= \frac{1}{10} dla 0 \le x \le 10}\) oraz 0 dla pozostałych x
Y-czas oczekiwania na pierwszy autobus
Gęstość zm. los. X \(\displaystyle{ f_{2}(y)= \frac{1}{10} dla 0 \le y \le 10}\) oraz 0 dla pozostałych y
Gestość f dwuwymiarowej zmiennej losowej (X,Y) zmiennych to
\(\displaystyle{ f(x,y)= \frac{1}{100}}\) dla \(\displaystyle{ 0 \le x \le 10}\) oraz \(\displaystyle{ 0 \le y \le 10}\) oraz 0 dla pozostałych (x,y)
Jako U-łączny czas oczekiwania na autobusy
U=g(X,Y)
g(x,y)=x+y
I teraz mój problem!
Poprzez splot mam pokazać ze funkcja g jest poprawnie określona....
Dodam ze nigdy nie miałam do czynienia z liczeniem spolotów a to co sama wydedukowałam ogranicza się do tego:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{10}* \frac{1}{10} \textbf{1} _{[0,10]} (s) \textbf{1} _{[0,10]} (x-s)ds}\) i dalej
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \frac{1}{100}\textbf{1} _{[0,10]} (s) \textbf{1} _{[x-10,x]} (s)ds}\)
prawdopodobieństwo/ splot
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
prawdopodobieństwo/ splot
A po co liczyć sploty? Bo musisz? Jeśli nie musisz, to nie licz. Narysuj kwadrat \(\displaystyle{ [0,10] \times [0,10]}\). Połącz odcinkiem punkty \(\displaystyle{ (10,7)}\) oraz \(\displaystyle{ (7,10)}\) i zakreskuj to, co powinnaś zakreskować.
Swoją drogą, co to za miejsce, że dwa autobusy jeżdżą niezależnie od siebie?
Swoją drogą, co to za miejsce, że dwa autobusy jeżdżą niezależnie od siebie?
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 22 mar 2015, o 11:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 2 razy
prawdopodobieństwo/ splot
Tak, muszę niestety zrobić to splotem. Pierwszy sposób którym liczyłam to zadanie właśnie opierał sie na takich kwadratach.
A jeźeli chodzi o te autobusy to widocznie poniosła kogoś fantazja
A jeźeli chodzi o te autobusy to widocznie poniosła kogoś fantazja
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
prawdopodobieństwo/ splot
Nie lubię takiego zmuszania, ale to nie moje zadanie.
\(\displaystyle{ \int_0^{20} P(X_1+X_2 = t) \,\textrm{d} = \int_0^{20} \int_0^t P(X_1=k)P(X_2 = t-k) \,\textrm{d}k \,\textrm{d} t}\)
Dasz radę teraz? Pamiętaj, że \(\displaystyle{ P(X_1 = k)}\) jest zerem dla \(\displaystyle{ k > 10}\), drugi człon dla \(\displaystyle{ t-k > 10}\).
\(\displaystyle{ \int_0^{20} P(X_1+X_2 = t) \,\textrm{d} = \int_0^{20} \int_0^t P(X_1=k)P(X_2 = t-k) \,\textrm{d}k \,\textrm{d} t}\)
Dasz radę teraz? Pamiętaj, że \(\displaystyle{ P(X_1 = k)}\) jest zerem dla \(\displaystyle{ k > 10}\), drugi człon dla \(\displaystyle{ t-k > 10}\).