rozkład dyskretny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
alfred0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 7 cze 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 38 razy

rozkład dyskretny

Post autor: alfred0 »

zmienna losowa X ma rozkład dyskretny \(\displaystyle{ P(X=i), i=0,1,...,14.}\). Niech \(\displaystyle{ Y=\sin( \frac{ \pi }{2}X)}\), znalezc \(\displaystyle{ F_Y(0)}\)
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

rozkład dyskretny

Post autor: Medea 2 »

\(\displaystyle{ F_Y(0) = P(\sin(\pi X / 2) \le 0)}\). Co zrobiłeś sam?
alfred0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 276
Rejestracja: 7 cze 2014, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 38 razy

rozkład dyskretny

Post autor: alfred0 »

i teraz mam wyliczyc X?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2491
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

rozkład dyskretny

Post autor: Medea 2 »

Wiesz w ogóle, co to jest dystrybuanta, rozkład i tak dalej? W ostateczności możesz policzyć \(\displaystyle{ Y}\) dla \(\displaystyle{ 0 \le X \le 14}\) i policzyć, ile razy dostałeś niedodatnią wartość.
ODPOWIEDZ