Określić EX
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy
Określić EX
Z urny, w której są ponumerowane kule wyciągamy jedną, a następnie bierzemy udział w tylu partiach pewnej gry, jaki był numer na kuli. Wypłata z każdej partii ma rozkład jednostajny; kolejne partie są niezależne. Wyznaczyć wartość oczekiwaną łącznej wypłaty
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Określić EX
Jeżeli wylosowaliśmy kulę \(\displaystyle{ k}\), to będziemy grali \(\displaystyle{ k}\) razy, za każdym razem zgarniając średnio \(\displaystyle{ W}\) (to jest wartość oczekiwaną tego jednostajnego rozkładu). Łącznie wygramy \(\displaystyle{ kW}\).
To teraz tylko policz \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^n \frac{kW}{n}}\).
To teraz tylko policz \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^n \frac{kW}{n}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy
Określić EX
nie rozumiem skąd wziął się ten wzór? Czy zakładamy, że losujemy z puli \(\displaystyle{ n}\) kul?
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 16 maja 2015, o 23:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 42 razy
Określić EX
ok rozumiem
a jak wyznaczyć \(\displaystyle{ W}\)-- 17 maja 2015, o 12:14 --czy to będzie \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} k \cdot \frac{1}{n}}\)
a jak wyznaczyć \(\displaystyle{ W}\)-- 17 maja 2015, o 12:14 --czy to będzie \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} k \cdot \frac{1}{n}}\)
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Określić EX
Jeżeli zmienna losowa \(\displaystyle{ Y}\) ma tenże rozkład jednostajny, to \(\displaystyle{ W = \mathbb{E}Y}\).Wypłata z każdej partii ma rozkład jednostajny; kolejne partie są niezależne.