1. Korzystając z definicji prawdopodobieństwa oraz własności sigma-ciał udowodnij, że dla dowolnych dwóch zdarzeń \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) zachodzi wzór:
\(\displaystyle{ P\left(A \cup B\right)+P\left(A \cap B\right)=P\left(A\right)+P\left(B\right)}\)
2. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybierając losowo wierzchołki \(\displaystyle{ (2n+1)}\)-kąta foremnego otrzymamy trójkąt ostrokątny.
Wzór Poincare - dowód z wł. sigma-ciał, trójkąt ostrokątny
-
- Użytkownik
- Posty: 347
- Rejestracja: 10 lis 2013, o 12:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 93 razy
Wzór Poincare - dowód z wł. sigma-ciał, trójkąt ostrokątny
1. Chodzi o to, że różnica zbiorów jest w sigma-ciele. Korzystasz wtedy z addytywności pstwa. Zadanie polega tylko na sensownym rozbiciu zbiorów, których pstwa liczysz. Powiedz sobie, które zdarzenie elementarne pojawiają się raz "po lewej stronie i po prawej", które dwa razy. Zrób rysunek.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 18:57
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
Wzór Poincare - dowód z wł. sigma-ciał, trójkąt ostrokątny
Tezę zmieniłem na \(\displaystyle{ P\left(A \cap B\right)=P\left(A\right)+P\left(B\right)-P\left(A \cup B\right)}\).
Następnie:
\(\displaystyle{ P\left(A\right)=P\left( (A \setminus B) \cup (A \cap B\right)=P\left(A \setminus B\right)+P\left(A \cap B\right)}\)
oraz
\(\displaystyle{ P\left(A \cup B\right)=P\left( (A \setminus B) \cup B\right)=P\left(A \setminus B\right)+P\left(B\right)}\)
Zgadza się?
Następnie:
\(\displaystyle{ P\left(A\right)=P\left( (A \setminus B) \cup (A \cap B\right)=P\left(A \setminus B\right)+P\left(A \cap B\right)}\)
oraz
\(\displaystyle{ P\left(A \cup B\right)=P\left( (A \setminus B) \cup B\right)=P\left(A \setminus B\right)+P\left(B\right)}\)
Zgadza się?
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Wzór Poincare - dowód z wł. sigma-ciał, trójkąt ostrokątny
2. Jeśli się nie pomyliłem, to do zbudowania trójkąta ostrokątnego potrzebne jest aby odległość między wylosowanymi wierzchąłkami liczona ilością krawędzie musi być względem dowolnych dwóch mniejsza lub równa n.