Mam za zadanie samodzielnie napisać jakieś zadania i je rozwiazac na podane niżej tematy:
Może są jakieś zadania do tych tematów już na forum, to proszę podajcie mi linki...
Bardzo proszę o pomoc
1. obliczanie prawdopodobieństwa z wykorzystaniem wzorów kombinatorycznych (kombinacje, wariacje bez powtórzeń, wariacje z powtórzeniami)
2. zastosowanie schematu Bernoulliego
3. zastosowanie wzoru na prawdopodobieństwo całkowite
4. sprawdzenie czy zdarzenie losowe jest niezależne
5. rozkład zmiennej losowej
a) wyznaczyć rozkład
b) sprawdzić warunek unormowania
c) wyznaczyć dystrybuantę
d) obliczyć parametry rozkładu
6. rozkład zmiennej ciągłej
7. szacowanie parametrów w oparciu o dane empiryczne
Poprawiłem temat na bardziej rzeczowy i regulaminowy.
+ korekta zapisu.
max
Ułożyć zadania z prawdopodobieństwa i rozwiązać
Ułożyć zadania z prawdopodobieństwa i rozwiązać
Ostatnio zmieniony 19 cze 2007, o 12:20 przez madi2020, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 kwie 2006, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Psary
- Podziękował: 1 raz
Ułożyć zadania z prawdopodobieństwa i rozwiązać
Może to pomoże Ci w zadaniu 2.
Rzucamy 5 razy kostką. Wyniki zapisujemy w kolejności otrzymania. Obliczyć prawdopodobieństwo uzyskania 3 razy 4 oczek. Rozpatrujemy każdy rzut jako zdarzenie niezależne
n= 5 - liczba doświadczeń
k=4 sukces uzyskania 4 oczek
p=1/6 prawdopodobieństwo sukcesu
q= 5/6 prawdopodobieństwo porażki
Wstawiamy do wzoru:
Pk(N)=\(\displaystyle{ {n\choose k}\cdot p^{k}q^{n-k}}\)
Nie wiem czy dobrze napisałan w texie wzór na schemat Bernoulliego
Poprawiłam zapis. Aby zakończyć używanie LaTeX-a, skorzystaj z: [/latex]. Kasia
Rzucamy 5 razy kostką. Wyniki zapisujemy w kolejności otrzymania. Obliczyć prawdopodobieństwo uzyskania 3 razy 4 oczek. Rozpatrujemy każdy rzut jako zdarzenie niezależne
n= 5 - liczba doświadczeń
k=4 sukces uzyskania 4 oczek
p=1/6 prawdopodobieństwo sukcesu
q= 5/6 prawdopodobieństwo porażki
Wstawiamy do wzoru:
Pk(N)=\(\displaystyle{ {n\choose k}\cdot p^{k}q^{n-k}}\)
Nie wiem czy dobrze napisałan w texie wzór na schemat Bernoulliego
Poprawiłam zapis. Aby zakończyć używanie LaTeX-a, skorzystaj z: [/latex]. Kasia
Ostatnio zmieniony 19 cze 2007, o 22:15 przez Krystyna55, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Ułożyć zadania z prawdopodobieństwa i rozwiązać
madi2020, wydaje mi się, że wystarczy spędzić chwilę, przeglądając zadania na Forum. Jest tu bardzo duży wybór. Możesz skorzystać ze Zbioru zadań lub Wyszukiwarki.
Ułożyć zadania z prawdopodobieństwa i rozwiązać
ok wielkie dzieki. jestem a tym forum pierwszy raz i nawet nie wiedzialam ze jest cos takiego jak zbio zadan...naprawde wielkie dzieki