Gęstość zmiennej losowej \(\displaystyle{ X}\) to taka funkcja \(\displaystyle{ g}\), że dla każdego \(\displaystyle{ A \in B(\RR) \colon P(X \in A)=\int_A g(x) \, dx}\)
Rozumiem, że ta całka jest względem miary \(\displaystyle{ P}\)(?). No Ale \(\displaystyle{ P(X \in A)=\int_{\left\{ X \in A \right\}} 1 \, dP=\int_{X^{-1}(A)} 1 \, dP}\),
czyli \(\displaystyle{ \int_A g(x) \, dP=\int_{X^{-1}(A)} 1 \, dP}\) p.w. Czy gęstość jest jakoś powiązana z funkcją odwrotną do zmiennej losowej? Czym w ogóle jest gęstość w praktyce i po co o niej mówić?
O co chodzi z gęstością?
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
O co chodzi z gęstością?
Gęstość sprowadza abstrakcyjną całkę względem miary probabilistycznej do zwykłej całki Lebesgue'a na prostej. W szczególności jeżeli \(\displaystyle{ F}\) jest dystrybuantą zmiennej \(\displaystyle{ X}\), która ma gęstość \(\displaystyle{ g}\), to
\(\displaystyle{ F(x) = \int\limits_{-\infty}^x g(t)\,{\rm d}t.}\)
Wygodne prawda? Zauważ, że nie każda zmienna ma gęstość (np. zmienne dyskretne nie mają gęstości).
\(\displaystyle{ F(x) = \int\limits_{-\infty}^x g(t)\,{\rm d}t.}\)
Wygodne prawda? Zauważ, że nie każda zmienna ma gęstość (np. zmienne dyskretne nie mają gęstości).
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
O co chodzi z gęstością?
Wierzę na słowo, że wygodne Tego dopiero się dowiem. A więc to nie jest całka względem prawdopodobieństwa, tylko całka względem miary Lebesgue'a...
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
O co chodzi z gęstością?
Zmienna losowa przyjmuje wartości rzeczywiste. Zapis \(\displaystyle{ X\in A}\) po lewej stronie równania to nic innego jak przeciwobraz zbioru \(\displaystyle{ A}\), który jest podzbiorem zbioru liczb rzeczywistych.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy