Witam po bardzo długiej nieobecności
mam takie zadanie z prawdopodobieństwa zdarzen niezależnych:
Trzech strzelców strzela do celu, pierwszy trafia do celu z prawdopodobieństwem 0,7, drugi z prawdopodobieństwem 0,8, trzeci z prawdopodobieństwam 0,9.
Jakie jest prawdopodobieństwo:
a. że cel został trafiony dokładnie 3 razy
b. że cel nie został trafiony ani razu
c. że cel został trafiony dokładnie 1 raz
d. że cel został trafiony dokładnie 2 razy
Mam problem tylko z ostatnim prawdopodobieństwem, prosiłabym o pomoc
Trzech strzelców
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 kwie 2006, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Psary
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Trzech strzelców
d)
\(\displaystyle{ P(D)= 0,7\cdot 0,8\cdot 0,1+ 0,7\cdot 0,2\cdot 0,9+ 0,3\cdot 0,8\cdot 0,9=...}\)
Powinno byc OK. POZDRO
\(\displaystyle{ P(D)= 0,7\cdot 0,8\cdot 0,1+ 0,7\cdot 0,2\cdot 0,9+ 0,3\cdot 0,8\cdot 0,9=...}\)
Powinno byc OK. POZDRO
Ostatnio zmieniony 18 cze 2007, o 18:01 przez soku11, łącznie zmieniany 2 razy.
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
Trzech strzelców
a)\(\displaystyle{ P(1,1,1)=0,7{\cdot}0,8{\cdot}0,9=\frac{63}{125}}\)
b)\(\displaystyle{ P(0,0,0)=0,3{\cdot}0,2{\cdot}0,1=\frac{3}{500}}\)
c)\(\displaystyle{ P(1,0,0)+P(0,1,0)+P(0,0,1)=0,7{\cdot}0,2{\cdot}0,1+0,3{\cdot}0,8{\cdot}0,1+}\)
\(\displaystyle{ +0,3{\cdot}0,2{\cdot}0,9=\frac{23}{250}}\)
b)\(\displaystyle{ P(0,0,0)=0,3{\cdot}0,2{\cdot}0,1=\frac{3}{500}}\)
c)\(\displaystyle{ P(1,0,0)+P(0,1,0)+P(0,0,1)=0,7{\cdot}0,2{\cdot}0,1+0,3{\cdot}0,8{\cdot}0,1+}\)
\(\displaystyle{ +0,3{\cdot}0,2{\cdot}0,9=\frac{23}{250}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 11 kwie 2006, o 18:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Psary
- Podziękował: 1 raz