Witam, mam takie zadanie:
Niech \(\displaystyle{ X}\) i \(\displaystyle{ Y}\) będą niezależnymi zmiennymi losowymi o tym samym rozkładzie \(\displaystyle{ U \left( \alpha -\frac{1}{2},\alpha +\frac{1}{2} \right)}\) dla \(\displaystyle{ \alpha \in \mathbb{R}}\). Oblicz gęstość \(\displaystyle{ X-Y}\).
Nie pamiętam już jak takie zadania się robiło, mógłby ktoś mi pomóc?
Oblicz gęstość
-
- Użytkownik
- Posty: 151
- Rejestracja: 27 sie 2014, o 13:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 64 razy
- Pomógł: 9 razy
Oblicz gęstość
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2015, o 23:20 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
- leszczu450
- Użytkownik
- Posty: 4414
- Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 1589 razy
- Pomógł: 364 razy
Oblicz gęstość
kryg196, na myśl przychodzi mi dystrybuanta. Rozważ \(\displaystyle{ Z=X-Y}\) i oblicz \(\displaystyle{ F_Z(t)=\mathbb{P}(Z<t)=\mathbb{P}(X-Y<t)=\mathbb{P}(X<Y+t)= \ldots}\)
\(\displaystyle{ f_X(x)=2 \cdot 1_{\left( \alpha- \frac{1}{2}, \alpha+ \frac{1}{2} \right) }(x)\\ f_Y(y)=2 \cdot 1_{\left( \alpha- \frac{1}{2}, \alpha+ \frac{1}{2} \right) }(y)}\)
Z niezależności zmiennych mamy, że:
\(\displaystyle{ f_{(X,Y)}(x,y)= 4 \cdot 1_{\left( \alpha- \frac{1}{2}, \alpha+ \frac{1}{2} \right) }(x)1_{\left( \alpha- \frac{1}{2}, \alpha+ \frac{1}{2} \right) }(y)}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ F_Z(t)=\mathbb{P}(Z<t)=\mathbb{P}(X-Y<t)=\mathbb{P}(X<Y+t)=\iint_{\left\{ (x,y),\ x<y+t\right\} }f_{(X,Y)}(x,y)\dd{x}\dd{y}}\)
Nie jestem pewien, czy to najprostszy sposób. Teraz trzeba zobaczyć jakie będą granice całkowania i trochę pracy Ciebie czeka jeszcze.
Kolejna metoda to splot- poczytaj o tym na forum.
Jeszcze inny sposób- istna armata- twierdzenie o zamianie zmiennych. Również rozwala takie zadanka.
\(\displaystyle{ f_X(x)=2 \cdot 1_{\left( \alpha- \frac{1}{2}, \alpha+ \frac{1}{2} \right) }(x)\\ f_Y(y)=2 \cdot 1_{\left( \alpha- \frac{1}{2}, \alpha+ \frac{1}{2} \right) }(y)}\)
Z niezależności zmiennych mamy, że:
\(\displaystyle{ f_{(X,Y)}(x,y)= 4 \cdot 1_{\left( \alpha- \frac{1}{2}, \alpha+ \frac{1}{2} \right) }(x)1_{\left( \alpha- \frac{1}{2}, \alpha+ \frac{1}{2} \right) }(y)}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ F_Z(t)=\mathbb{P}(Z<t)=\mathbb{P}(X-Y<t)=\mathbb{P}(X<Y+t)=\iint_{\left\{ (x,y),\ x<y+t\right\} }f_{(X,Y)}(x,y)\dd{x}\dd{y}}\)
Nie jestem pewien, czy to najprostszy sposób. Teraz trzeba zobaczyć jakie będą granice całkowania i trochę pracy Ciebie czeka jeszcze.
Kolejna metoda to splot- poczytaj o tym na forum.
Jeszcze inny sposób- istna armata- twierdzenie o zamianie zmiennych. Również rozwala takie zadanka.