Niezależne zmienne losowe \(\displaystyle{ X,Y}\) mają rozkład normalny, odchylenie standardowe zmiennej \(\displaystyle{ X}\) wynosi 1, a zmiennej \(\displaystyle{ Y}\) jest równe 2. Ile wynosi odchylenie standardowe zmiennej losowej \(\displaystyle{ Z=X+2Y}\)?
Proszę o pomoc
Odchylenie standardowe zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 1847
- Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów/Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 378 razy
Odchylenie standardowe zmiennej losowej
\(\displaystyle{ VarX=1}\) oraz \(\displaystyle{ VarY=4}\).
Stąd i z niezależności mamy
\(\displaystyle{ Var(X+2Y)=VarX+Var(2Y)=VarX+4VarY=1+4*4=17}\)
Stąd odchylenie jest równe \(\displaystyle{ \sqrt{17}}\).
Stąd i z niezależności mamy
\(\displaystyle{ Var(X+2Y)=VarX+Var(2Y)=VarX+4VarY=1+4*4=17}\)
Stąd odchylenie jest równe \(\displaystyle{ \sqrt{17}}\).