Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
charim
Użytkownik
Posty: 5 Rejestracja: 6 lis 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fdfdfdfd
Post
autor: charim » 24 kwie 2015, o 20:35
Cześć
Mam pewne zdanie z rozwiązaniem lecz w pewnym momencie uzyty jest jakis skrót myślowy i nie mam pojęcia jak ktoś to otrzymał
"Niech Ai oznacza że wylosowany produkt jest produkowany przez i-ty (i=1,2..) Wiadomo że
Pr(A1)+Pr(A2)=1 oraz Pr(A1)/Pr(A2)= 3/2
Stąd Pr(A1)= 3/5 a Pr(A2)=2/5
W jaki sposób ktoś uzyskał wartości 3/5 i 2/5 ? Dziękuje z góry za pomoc !
szachimat
Użytkownik
Posty: 1674 Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy
Post
autor: szachimat » 24 kwie 2015, o 20:45
Przyjmując Twoje oznaczenia jako "x" i "y", rozwiąż typowy układ równań i wychodzi (a te inne oznaczenia może Cię zmyliły).
charim
Użytkownik
Posty: 5 Rejestracja: 6 lis 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: fdfdfdfd
Post
autor: charim » 24 kwie 2015, o 21:27
dziekuje bardzo za podpowiedz