Mógł by ktoś pomóc w rozwiązaniu poniższych zadań? Mój problem polega na tym że nie wiem do końca jak za to się zabrać.
1. Mając do dyspozycji kule z numerami od 1 do 9 losujemy bez zwracania trzy c1, c2 i c3. Jakie jest prawdopodobieństwo, że utworzona cyfra będzie mniejsza od 444.
2. Mamy 5 kul białych, 3 czarne i 2 zielone. Wybieramy z nich pięć . Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy 2 białe, 2 czarne i 1 zieloną?
W pierwszym wyszło mi 3/8 jednak nie jestem tego pewien,
Oblicz Prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Oblicz Prawdopodobieństwo
Ad 2
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|= {10 \choose 5}}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right|= {5 \choose 2} \cdot {3\choose 2} \cdot {2 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|= {10 \choose 5}}\)
\(\displaystyle{ \left| A\right|= {5 \choose 2} \cdot {3\choose 2} \cdot {2 \choose 1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 25 cze 2013, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 26 razy
Oblicz Prawdopodobieństwo
Ad 1
\(\displaystyle{ \Omega = 9 \cdot 8 \cdot 7 =504}\)
Na pierwszym miejscu zakładam że mam 4, na drugim miejscu musze miec jedna z liczb od 1 do 3 a na trzecim dowolną z tego co pozostało
W sumie \(\displaystyle{ 1 \cdot 3 \cdot 7 = 21}\)
Druga sytuacja to wtedy gdy na pierwszym miejscu wstawiam cyfrę mniejszą niż 4, na pozostałych dwóch miejscach mogę wstawić dowolne cyfry
W sumie \(\displaystyle{ 3 \cdot 8 \cdot 7 = 168}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{189}{504} = \frac{3}{8}}\)
\(\displaystyle{ \Omega = 9 \cdot 8 \cdot 7 =504}\)
Na pierwszym miejscu zakładam że mam 4, na drugim miejscu musze miec jedna z liczb od 1 do 3 a na trzecim dowolną z tego co pozostało
W sumie \(\displaystyle{ 1 \cdot 3 \cdot 7 = 21}\)
Druga sytuacja to wtedy gdy na pierwszym miejscu wstawiam cyfrę mniejszą niż 4, na pozostałych dwóch miejscach mogę wstawić dowolne cyfry
W sumie \(\displaystyle{ 3 \cdot 8 \cdot 7 = 168}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{189}{504} = \frac{3}{8}}\)