Zad.1. Grześ i Heniek grają rzucając (symetryczną) monetą. Gdy wypada orzeł Heniek wygrywa i otrzymuje 10 od Grzesia. W przypadku, gdy wypada reszka Grześ wygrywa 10 od Heńka. Grześ rozpoczynając grę ma 500, Heniek 250. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Heniek straci wszystkie pieniądze w tej grze? Podaj wynik liczbowy.
Zad.2. Jeśli zamiast rzucać monetą, rzucaliby oni kostką, a wygrana Grzesia zachodziłaby w przypadku wyrzucenia 5 lub 6. Jakie jest prawdopodobieństwo wygranej Grzesia w takiej grze? Podaj wynik liczbowy.
Bardzo będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc, bo muszę mieć te zadania do zaliczenia.
ruina gracza
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
ruina gracza
Nieco uprościłem sobie sprawę (nie wiem czy słusznie) i mam
1) \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{3}{7}}\)
Jak komuś (a może masz odp ?) też tak wyjdzie to napiszę skąd mam.
1) \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
2) \(\displaystyle{ \frac{3}{7}}\)
Jak komuś (a może masz odp ?) też tak wyjdzie to napiszę skąd mam.