siema z rana...jutro mam egzamin z matmy i jednej rzeczy nie umiem wogole, prosilbym o opisanie jak to sie liczy albo wzglednie policzenie, oto zadanie:
Dana jest dystrybuanta zmiennej losowej X:
\(\displaystyle{ F(x)= \lbrace 0 \ ,x\in (-\infty;-1 \rangle ; \ \frac{3}{4}x+\frac{3}{4} \ ,x\in (-1;\frac{1}{3} \rangle ;\ 1 \ ,x\in (\frac{1}{3};+\infty) \rbrace}\)
Oblicz prawdopodobienstwo \(\displaystyle{ P(\lbrace \omega:0 \leqslant X(\omega) < \frac{1}{3} \rbrace)}\)
*prosze o mozliwie pelna i szybka odopwiedz
**kiedys kurs LaTEXA byl bardziej przejrzysty
Dystrybuanta zmiennej losowej...
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Dystrybuanta zmiennej losowej...
Zmienna losowa X, jest typu ciaglego.
Stad:
\(\displaystyle{ P(\{\omega: 0\leq X(\omega)< \frac{1}{3}\})=F(\frac{1}{3})- F(0)}\)
*kiedys ksiazki wydawaly sie bardziej czytelne, zapraszam do lektury pierwszej lepszej z rachunku prawdopobienstwa....
Stad:
\(\displaystyle{ P(\{\omega: 0\leq X(\omega)< \frac{1}{3}\})=F(\frac{1}{3})- F(0)}\)
*kiedys ksiazki wydawaly sie bardziej czytelne, zapraszam do lektury pierwszej lepszej z rachunku prawdopobienstwa....
Ostatnio zmieniony 17 cze 2007, o 21:10 przez kuch2r, łącznie zmieniany 1 raz.
- Carl0s
- Użytkownik
- Posty: 174
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 2 razy
Dystrybuanta zmiennej losowej...
sorry...ale to mi nic nie pomoglo..a z ksiazki bym chetnie skorzystal ale nie mam zadnej pod reka
*mowi sie "bardziej czytelne" lub "czytelniejsze" kiedys ludzie lepiej umieli zasady gramatyki
*mowi sie "bardziej czytelne" lub "czytelniejsze" kiedys ludzie lepiej umieli zasady gramatyki