Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu następującego zadania:
W urnie znajduje się 100 ponumerowanych kul. Losujemy bez zwracania 25 spośród nich. Niech X oznacza największy wylosowany numer. Wyznacz rozkład X.
Rozkład zmiennej losowej
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
Rozkład zmiennej losowej
Czyli dla ustalonego \(\displaystyle{ n}\) musisz policzyć prawdopodobieństwo tego, że największy wylosowany numer to właśnie \(\displaystyle{ n}\). To będzie właśnie twoje \(\displaystyle{ \mu(n)}\).
Generalnie \(\displaystyle{ \mu(n) = P(X=n)}\), ok?
Generalnie \(\displaystyle{ \mu(n) = P(X=n)}\), ok?
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Rozkład zmiennej losowej
A więc masz wyznaczyć:
\(\displaystyle{ P(X=n)}\)
Co, to oznacza?
Wylosowaliśmy liczbę \(\displaystyle{ n}\) oraz \(\displaystyle{ 24}\) liczby mniejsze od niej. Wiesz jak obliczyć takie prawdopodobieństwo?
\(\displaystyle{ P(X=n)}\)
Co, to oznacza?
Wylosowaliśmy liczbę \(\displaystyle{ n}\) oraz \(\displaystyle{ 24}\) liczby mniejsze od niej. Wiesz jak obliczyć takie prawdopodobieństwo?
-
- Użytkownik
- Posty: 1384
- Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 268 razy
Rozkład zmiennej losowej
\(\displaystyle{ |\Omega|={100 \choose 25}}\)
Następnie obliczamy na ile sposobów możemy wybrać 25 liczb spośród liczb 1-100 aby \(\displaystyle{ n}\) była największą liczbą..
Oczywiście jeśli \(\displaystyle{ n<25}\) to nie ma na to szans.. jeśli \(\displaystyle{ n=25}\) to jest jedna taka możliwość.. gdy \(\displaystyle{ n=26}\) to wybieramy liczbę 26 na jeden sposób oraz pozostałe 24 liczby na \(\displaystyle{ {25 \choose 24}\) sposobów
\(\displaystyle{ P(X=n)= \begin{cases} 0 \hbox{ dla } n<25 \\ \frac{{n-1 \choose 24}}{{100 \choose 25}} \hbox{ dla } 25 \le n \le 100 \end{cases}}\)
Następnie obliczamy na ile sposobów możemy wybrać 25 liczb spośród liczb 1-100 aby \(\displaystyle{ n}\) była największą liczbą..
Oczywiście jeśli \(\displaystyle{ n<25}\) to nie ma na to szans.. jeśli \(\displaystyle{ n=25}\) to jest jedna taka możliwość.. gdy \(\displaystyle{ n=26}\) to wybieramy liczbę 26 na jeden sposób oraz pozostałe 24 liczby na \(\displaystyle{ {25 \choose 24}\) sposobów
\(\displaystyle{ P(X=n)= \begin{cases} 0 \hbox{ dla } n<25 \\ \frac{{n-1 \choose 24}}{{100 \choose 25}} \hbox{ dla } 25 \le n \le 100 \end{cases}}\)