rozkład bernoulliego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
tomek1995
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 12 kwie 2015, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoscz

rozkład bernoulliego

Post autor: tomek1995 »

Wiadomo, że 2% skrzynek cytryn psuje się w czasie transportu. Z transportu w sposób losowy
pobiera się 8 skrzynek i transport ten jest odrzucany, gdy więcej niż 1 badana skrzynka zawiera
popsute owoce. Jakie jest prawdopodobieństwo odrzucenia transportu? Odpowiedź uzasadnij.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

rozkład bernoulliego

Post autor: szachimat »

Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego (0 lub 1 skrzynka zepsutych owoców - dodaj te dwa).
viridioculus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 maja 2015, o 17:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław

rozkład bernoulliego

Post autor: viridioculus »

Za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać.
Jeżeli dobrze rozumiem przez sukces oznaczamy przypadek, gdy żadna lub jedna skrzynka będą popsute.
Ilość doświadczeń będzie równa 8. Ponieważ z całej dostawy mamy wybrać losowo 8 skrzynek.
Wiemy, że 2% towaru psuje się w czasie transportu.
Więc:
k=1 dla 1 skrzynki popsutej
n=8
p=0,02

dla
k=0
n=8
p=0,02
dobrze myślę?
ODPOWIEDZ