[Regresja liniowa?] - objaśnienie wzoru

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

[Regresja liniowa?] - objaśnienie wzoru

Post autor: Ser Cubus »

Cześć

Mam podany taki wzór:
\(\displaystyle{ J\left( \Phi_0 ,\Phi_1 \right) = \frac{1}{2m} \sum_{i=1}^{m}\left(
h(x^{(i)} - y^{(i)} \right)^2}\)


\(\displaystyle{ J\left( \Phi_0 ,\Phi_1 \right)}\) - cost function, jaki jest polski odpowiednik tej nazwy?
m - ilość próbek
h - równanie regresji liniowej
\(\displaystyle{ ( \Phi_0 ,\Phi_1 \right)}\) - wsp. równania regresji

Czy ktoś potrafi podać dokładną nazwę tego wzoru i wytłumaczyć dlaczego dzielimy sumę błędów przez 2m?
ODPOWIEDZ