Mam zadanie:
Zmienna losowa \(\displaystyle{ X}\) ma rozkład wykładniczy z parametrem \(\displaystyle{ \lambda>0}\). Jaki rozkład ma zmienna \(\displaystyle{ Y=X/\lambda}\)
Czy ktoś może napisać jak rozwiązuje się zadania takiego typu?
Jaki rozkład ma zmienna
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 kwie 2013, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 kwie 2013, o 19:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 26 razy
Jaki rozkład ma zmienna
Czy mogę to zapisać tak:
\(\displaystyle{ P(Y\le t)=P(\frac{X}{\lambda}\le t)=P(X\le\lambda t)=F(\lambda t)=1-e^{-\lambda^2 t}}\)
\(\displaystyle{ P(Y\le t)=P(\frac{X}{\lambda}\le t)=P(X\le\lambda t)=F(\lambda t)=1-e^{-\lambda^2 t}}\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Jaki rozkład ma zmienna
Tak.-- 18 kwi 2015, o 02:25 --No i dalej np. zajrzyj do rozdziału "Dystrybuanta a gęstość" u Jakubowskiego i Sztencla (str. 75. w Wydaniu IV).