W centrali telefonicznej jest n= 20 lini. Wezwania nadchodzą niezależnie od siebie i nadchodzące wezwanie może zająć którąkolwiek z wolnych lini. Szansa na to,że linia jest wolna, wynosi 0,4. Obliczyc prawdopodobieństwo tego,że liczba lini zajętych jest nie większa niż 4.
zrobiłem to tak że (P le 4)=1-P(x=6)-P(x=5) i wyszedl mi wynik 0,8010726 a powinno być 0,0003 ? Pomoże ktoś w rozwiązaniu tego zadania muszę je umieć bo będe miał kolokwium z tego .
centrala telefoniczna
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
centrala telefoniczna
Rozkład \(\displaystyle{ B\left( 20, 0,6 \right)}\)
\(\displaystyle{ Pr(S\leq 4) =\sum_{i=0}^{4}{20\choose i}0,6^{i}0,4)^{4-i}.}\)
Obliczenia w programie R
> P= pbinom(0,20,0.6)+ pbinom(1,20,0.6)+ pbinom(2,20,0.6)+pbinom(3,20,0.6)+pbinom(4,20,0.6)
> P
[1] 0.0003697692
\(\displaystyle{ Pr(S\leq 4) =\sum_{i=0}^{4}{20\choose i}0,6^{i}0,4)^{4-i}.}\)
Obliczenia w programie R
> P= pbinom(0,20,0.6)+ pbinom(1,20,0.6)+ pbinom(2,20,0.6)+pbinom(3,20,0.6)+pbinom(4,20,0.6)
> P
[1] 0.0003697692