Strzelec trafia w dziesiątkę średnio 60 razy na 100 strzałów. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że w 15 strzałach strzelec nie trafi w dziesiątkę:
a) dokładnie 5 razy,
b) co najmniej 9 razy.
Wydaje mi się, ze trzeba tu zastosować rozkład dwumianowy. Dobrze myślę? Z góry dzięki.
Strzelec trafia w dziesiątkę średnio 60 razy
- ckarmel
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 8 wrz 2011, o 20:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lębork
- Podziękował: 22 razy
Strzelec trafia w dziesiątkę średnio 60 razy
Dziękuję za odpowiedź. Niestety jednak musiałam coś źle zobaczyć, bo prawdopodobieństwo wyniosło ponad 7...
Za \(\displaystyle{ n}\) podstawiłam \(\displaystyle{ 15}\), za \(\displaystyle{ x}\) \(\displaystyle{ 5}\), natomiast za \(\displaystyle{ p}\) podstawiłam \(\displaystyle{ 0,4}\), bo prawdopodobieństwo, że strzelec trafi dziesiątkę wynosi \(\displaystyle{ 0,6}\), więc \(\displaystyle{ 1-0,6=04}\). Po podstawieniu wyszło:
\(\displaystyle{ {15 \choose 5} \cdot 0,4 \cdot (1-0,4) ^{15-5}}\)
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Za \(\displaystyle{ n}\) podstawiłam \(\displaystyle{ 15}\), za \(\displaystyle{ x}\) \(\displaystyle{ 5}\), natomiast za \(\displaystyle{ p}\) podstawiłam \(\displaystyle{ 0,4}\), bo prawdopodobieństwo, że strzelec trafi dziesiątkę wynosi \(\displaystyle{ 0,6}\), więc \(\displaystyle{ 1-0,6=04}\). Po podstawieniu wyszło:
\(\displaystyle{ {15 \choose 5} \cdot 0,4 \cdot (1-0,4) ^{15-5}}\)
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Strzelec trafia w dziesiątkę średnio 60 razy
A nie powinno być \(\displaystyle{ (0,4) ^{\red5}}\)ckarmel pisze:Dziękuję za odpowiedź. Niestety jednak musiałam coś źle zobaczyć, bo prawdopodobieństwo wyniosło ponad 7...
Za \(\displaystyle{ n}\) podstawiłam \(\displaystyle{ 15}\), za \(\displaystyle{ x}\) \(\displaystyle{ 5}\), natomiast za \(\displaystyle{ p}\) podstawiłam \(\displaystyle{ 0,4}\), bo prawdopodobieństwo, że strzelec trafi dziesiątkę wynosi \(\displaystyle{ 0,6}\), więc \(\displaystyle{ 1-0,6=04}\). Po podstawieniu wyszło:
\(\displaystyle{ {15 \choose 5} \cdot 0,4 \cdot (1-0,4) ^{15-5}}\)
Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.