Prawdopodobieństwo zdarzenia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
piternet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 15 razy

Prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: piternet »

Mam takie zadanie: Wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A' \cap B') = \frac{1}{3}, P(A) = \frac{1}{3}, P(A \cap B) = \frac{1}{4}}\). Prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A' \cap B}\) jest równe?

Wg odpowiedzi \(\displaystyle{ P(A' \cap B) = P(B)}\).

Natomiast jak dla mnie: \(\displaystyle{ P(A' \cap B) = P(B \setminus A) = P(B) - P(A \cap B) \neq P(B)}\)

Natomiast \(\displaystyle{ P(B)}\) mogę wyliczyć następująco:
\(\displaystyle{ P(A' \cap B') = 1 - P(A \cup B) \Leftrightarrow P(A \cup B) = 1 - P(A' \cap B') = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(A \cup B) = P(A) + P(B) - P(A \cap B) \Leftrightarrow P(B) = P(A \cup B) - P(A) + P(A \cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{2}{3} - \frac{1}{3} + \frac{1}{4} = \frac{7}{12}}\)

Czy popełniam błąd czy odpowiedź jest błędna?
Dzięki z góry za jakąś pomoc.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2015, o 21:48 przez piternet, łącznie zmieniany 2 razy.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: piasek101 »

Napisałeś, ze masz obliczyć to co jest dane - popraw.
piternet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 15 razy

Prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: piternet »

piasek101 pisze:Napisałeś, ze masz obliczyć to co jest dane - popraw.
Zabrakło jednego symbou dopełnienia, dzięki, poprawione
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: piasek101 »

Ich nie zachodzi. Twoje \(\displaystyle{ P(B)}\) ok.

Ps. Można go było obliczyć szybciej.
piternet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 215
Rejestracja: 13 kwie 2010, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 15 razy

Prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: piternet »

piasek101 pisze:Ich nie zachodzi. Twoje \(\displaystyle{ P(B)}\) ok.

Ps. Można go było obliczyć szybciej.
Zapodasz jak? Średnio ogarniam takie przekształcenia w prawdopodobieństwie, także będę wdzięczny za radę jak szybciej
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: szachimat »

piternet, analizując Twoje przekształcenia i wyniki nie widzę absolutnie żadnego błędu. Po mojemu nic dodać, nic ująć.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23497
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3265 razy

Prawdopodobieństwo zdarzenia

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ P(B)=1-P(A'\cup B')-P(A)+P(A\cap B)}\)
ODPOWIEDZ