lemat borela-canteli
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 2 razy
lemat borela-canteli
Rzucamy nieskończenie wiele razy sym. monetą. \(\displaystyle{ X_n}\) - liczba orłów w pierwszych \(\displaystyle{ n}\) rzutach. Oblicz prawdopodobieństwo, że dla nieskończenie wielu \(\displaystyle{ n}\) zachodzi \(\displaystyle{ 4X_n=n}\)
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
lemat borela-canteli
Umiesz opisać zdarzenie \(\displaystyle{ A_n}\) i uzupełnić kropki: szukane prawdopodobieństwo to \(\displaystyle{ P(\ldots)}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 2 razy
lemat borela-canteli
\(\displaystyle{ A_n}\) zdarzenie, takie że w pierwszych \(\displaystyle{ n}\) rzutach było \(\displaystyle{ n/4}\) orłów ?
\(\displaystyle{ P(A_n)= {n \choose \frac{n}{4} } p^{ \frac{n}{4} }\left( 1-p\right)^{\left( 1-n/4\right) }}\)
\(\displaystyle{ P(A_n)= {n \choose \frac{n}{4} } p^{ \frac{n}{4} }\left( 1-p\right)^{\left( 1-n/4\right) }}\)
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
lemat borela-canteli
Na końcu w wykładniku powinno być \(\displaystyle{ n-\frac n4}\).
Mogę się chyba z tym zgodzić. Ale to nie jest szukane prawdopodobieństwo. To jest takie, że dla ustalonego \(\displaystyle{ n}\) mamy \(\displaystyle{ n/4}\) orłów. A nas interesuje prawdopodobieństwo, że takich \(\displaystyle{ n}\) będzie nieskończenie wiele, czyli \(\displaystyle{ A_n}\) będzie nieskończenie wiele.
Mogę się chyba z tym zgodzić. Ale to nie jest szukane prawdopodobieństwo. To jest takie, że dla ustalonego \(\displaystyle{ n}\) mamy \(\displaystyle{ n/4}\) orłów. A nas interesuje prawdopodobieństwo, że takich \(\displaystyle{ n}\) będzie nieskończenie wiele, czyli \(\displaystyle{ A_n}\) będzie nieskończenie wiele.
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 2 razy
lemat borela-canteli
Czyli sumujemy te prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ A_n}\) dla \(\displaystyle{ p=1/2}\) będzie szereg rozbieżne. Brakuje jeszcze niezależności tak?
- musialmi
- Użytkownik
- Posty: 3466
- Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PWr ocław
- Podziękował: 382 razy
- Pomógł: 434 razy
lemat borela-canteli
\(\displaystyle{ A_n}\) są rozłączne, więc suma prawdopodobieństw to prawdopodobieństwo sumy. Ale co to jest suma? Suma to zdarzenie takie, że: zajdzie \(\displaystyle{ A_1}\) lub \(\displaystyle{ A_2}\) lub... No a nas chyba nie interesuje zajście jednego ze zdarzeń, tylko nieskończonej ilości takich zdarzeń, tak? Więc suma prawdopodobieństw to za mało.
A niezależności do czego brakuje?
A niezależności do czego brakuje?
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 2 razy
- jutrvy
- Użytkownik
- Posty: 1202
- Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 239 razy
lemat borela-canteli
W temacie masz napisane: lemat B-C. To ja rzucę hintem:
\(\displaystyle{ \omega\in\limsup_nA_n}\) wtedy i tylko wtedy, gdy dla nieskończenie wielu \(\displaystyle{ n}\) zachodzi \(\displaystyle{ \omega\in A_n}\).
\(\displaystyle{ \omega\in\limsup_nA_n}\) wtedy i tylko wtedy, gdy dla nieskończenie wielu \(\displaystyle{ n}\) zachodzi \(\displaystyle{ \omega\in A_n}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 287
- Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 69 razy
- Pomógł: 2 razy