Rzut symetrycznymi kostkami

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
takanator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 31 lip 2014, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Matykaland
Podziękował: 58 razy

Rzut symetrycznymi kostkami

Post autor: takanator »

Wykaż że prawdopodobieństwo otrzymania przynajmniej jednej szóstki w rzucie trzema symetrycznymi sześciennymi kostkami do gry jest większe niż prawdopodobieństwo otrzymania przynajmniej jeden raz dwóch szóstek w dziesięciu rzutach dwiema takimi kostkami.

\(\displaystyle{ A}\) - przynajmniej jedna szóstka w rzucie trzema kostkami
\(\displaystyle{ |A'| = \frac{5^{3}}{6^{3}} = \frac{125}{216}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = 1-P(A') = \frac{91}{216}}\)

To było proste a w jaki sposób policzyć to drugie prawdopodobieństwo?
Konradek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 163
Rejestracja: 29 lis 2011, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 20 razy

Rzut symetrycznymi kostkami

Post autor: Konradek »

Schemat Bernoulliego.
\(\displaystyle{ B}\) - zdarzenie polegające na otrzymaniu co najmniej raz dwóch szóstek w dziesięciu rzutach, tzn raz, dwa, trzy, ..., dziesięć razy.
\(\displaystyle{ B'}\) - zdarzenie polegające na otrzymaniu dwóch szóstek w dziesięciu rzutach dokładnie zero razy.
\(\displaystyle{ P(B')=P(S_{10}=0)}\)
ODPOWIEDZ