Witam,
Mam problem z następującym zadaniem.
Bierzemy udział w następującej grze. Wybieramy losowo numer z pośród liczb \(\displaystyle{ 1,\dots,25}\). Za każdy wybór płacę \(\displaystyle{ 1\$}\). Jeżeli zdecydujemy się na przerwanie gry, wówczas otrzymujemy kwotę równą ostatniej wybranej liczbie. Przypuśćmy, że gre przerywamy w momencie wylosowania liczby większej lub równej jakiemuś R. Jakie R maksymalizuje wartość oczekiwaną wypłaty?
Prawdopodobieństwo, że wylosuje liczbę większą lub równą R wynosi \(\displaystyle{ p=\frac{25-R+1}{25}}\).
Zatem oczekiwana liczba prób będzie równa \(\displaystyle{ \frac{1}{p}}\).
Wartość oczekiwana wypłaty wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{25-R+1} \sum_{k=R}^{25}k - \frac{25}{25-R+1}}\).
Moje wątpliwości dotyczą pierwszego ułamka tj.\(\displaystyle{ \frac{1}{25-R+1}}\) . Zastanawiam się czy nie powinno tam być \(\displaystyle{ \frac{1}{25}}\).
Bardzo proszę o odpowiedź.
Wartość oczekiwana w pewnej grze
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Wartość oczekiwana w pewnej grze
Jest całkowicie okej, jeśli weźmiesz \(\displaystyle{ R = 1}\), to kończysz po pierwszej rundzie.
Upewnię się: losujem jedną z 25 liczb (za każdym razem od nowa), co kolejkę płacimy jednego dolara i po każdej wygranej dostajemy tyle zielonych, ile wylosowaliśmy (jeśli zgadliśmy)?
Upewnię się: losujem jedną z 25 liczb (za każdym razem od nowa), co kolejkę płacimy jednego dolara i po każdej wygranej dostajemy tyle zielonych, ile wylosowaliśmy (jeśli zgadliśmy)?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 19 kwie 2013, o 17:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
Wartość oczekiwana w pewnej grze
Tak o to chodzi. "Wygraną" dostajemy jeśli zdecydujemy się przerwać grę czyli zgodnie z naszą strategią wtedy kiedy wylosujemy liczbę większą lub równą \(\displaystyle{ R}\)Upewnię się: losujem jedną z 25 liczb (za każdym razem od nowa), co kolejkę płacimy jednego dolara i po każdej wygranej dostajemy tyle zielonych, ile wylosowaliśmy
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
Wartość oczekiwana w pewnej grze
Okej. Więc wybierzmy sobie jakieś \(\displaystyle{ R}\). Jakie jest prawdopodobieństwo, że skończymy po \(\displaystyle{ k}\) turach?
\(\displaystyle{ p_{k} = \left( \frac{R-1}{25}\right)^{k-1} \cdot \frac{25-(R-1)}{25}.}\)
Interesuje nas średni koszt gry, suma tego razy czas trwania: dla \(\displaystyle{ 1 \le k < \infty}\).
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^\infty k p_{k} = \frac{25}{26-R}}\)
Pytanie: ile średnio wygrywamy?
\(\displaystyle{ \sum_{k=R}^{25} \frac{k}{25-(R-1)} = \frac{25+R}{2}}\)
Wniosek: wygrana minus koszt gry osiąga maksymalną wartość dla \(\displaystyle{ R = 19}\) i wynosi
\(\displaystyle{ \frac{129}{7}.}\)
\(\displaystyle{ p_{k} = \left( \frac{R-1}{25}\right)^{k-1} \cdot \frac{25-(R-1)}{25}.}\)
Interesuje nas średni koszt gry, suma tego razy czas trwania: dla \(\displaystyle{ 1 \le k < \infty}\).
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^\infty k p_{k} = \frac{25}{26-R}}\)
Pytanie: ile średnio wygrywamy?
\(\displaystyle{ \sum_{k=R}^{25} \frac{k}{25-(R-1)} = \frac{25+R}{2}}\)
Wniosek: wygrana minus koszt gry osiąga maksymalną wartość dla \(\displaystyle{ R = 19}\) i wynosi
\(\displaystyle{ \frac{129}{7}.}\)