Witam, mógłby mnie ktoś nakierować w tym zadaniu?
Zadanie polega na tym, że Pan próbował dodzwonić się do serwisu znał wszystkie cyfry numeru z wyjątkiem ostatniej i wybierał ją przypadkowo ( za każdym razem inną). Oblicz prawdopodobieństwo, że uzyskał połączenie z serwisem najpóźniej przy trzeciej próbie
Nie wiem od czego zacząć, na pewno wiem, że za pierwszym razem mógł wybrać jedną liczbę z pośród \(\displaystyle{ 10}\) to nam daje prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\) dla pierwszej próby, co z resztą?
Dziękuję za pomoc i wszelkie wskazówki.
Serwis prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 23 razy
Serwis prawdopodobieństwo
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2015, o 01:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8581
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3349 razy
Serwis prawdopodobieństwo
Narysuj sobie drzewko i odczytaj potrzebne prawdopodobieństwa
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{10} +\frac{9}{10} \cdot \frac{1}{9} +\frac{9}{10} \cdot \frac{8}{9} \cdot \frac{1}{8}=\frac{3}{10}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{10} +\frac{9}{10} \cdot \frac{1}{9} +\frac{9}{10} \cdot \frac{8}{9} \cdot \frac{1}{8}=\frac{3}{10}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 1 gru 2013, o 23:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Przemyśl
- Podziękował: 23 razy
Serwis prawdopodobieństwo
A jak powinno wyglądać poprawnie narysowane drzewko? Bo rysuje to tak, że \(\displaystyle{ \frac{9}{10}}\) nie było znane, a \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\) znał, później od tego \(\displaystyle{ \frac{9}{10}}\) rysuje dalej gałaź i na niej \(\displaystyle{ \frac{9}{10} \cdot \frac{1}{9}}\) bo o jedną mniej?