Witam, mam mały problem z jednym zadankiem, mianowicie:
Trzeba obliczyć \(\displaystyle{ P(A|B)}\), mając takie dane:
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{3}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(A' \cap B) = \frac{1}{3}}\)
Wydaje mi się, że robię dobrze, ale wynik wychodzi mi zły.
\(\displaystyle{ P(A' \cap B) = P(B) - P(A \cap B)}\)
zatem:
\(\displaystyle{ P(A \cap B) = \frac{3}{4} - \frac{1}{3} = \frac{5}{12}}\)
Korzystam z definicji:
\(\displaystyle{ P(A|B) = \frac{P(A \cap B)}{P(B)} = \frac{5}{12} \times 3 = \frac{15}{12}}\)
A nie może wyjść prawdopodobieństwo większe niż 1 przecież.
Ktoś ma pomysł?
Obliczanie prawdopodobieństwa warunkowego
- MrLan
- Użytkownik
- Posty: 59
- Rejestracja: 16 paź 2014, o 18:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Obliczanie prawdopodobieństwa warunkowego
Wydaje mi się, że na końcu źle podstawiłeś wartość prawdopodobieństwa zdarzenia B.
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{3}{4}}\), a nie \(\displaystyle{ P(B)= \frac{1}{3}}\), co wynika z treści zadania.
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{3}{4}}\), a nie \(\displaystyle{ P(B)= \frac{1}{3}}\), co wynika z treści zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 lut 2015, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 3 razy
Obliczanie prawdopodobieństwa warunkowego
Dobra, jestem kompletnym idiotą. W ogóle tego nie zauważyłem. Dziękuję za pomoc.