Kule i ich rozmieszczenie
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Kule i ich rozmieszczenie
Mam rozmieścić losowo sześć ponumerowanych kul w pięciu pudłach, a potem obliczyć prawdopodobieństwo (ale nie to jest istotą mojego pytania).
W tym zadaniu zakładam dwie koncepcje wyznaczenia mojej omegi , wiem że to będziemy wyznaczać z wariacji z powtórzeniami, aczkolwiek nie wiem co jest moim zbiorem n-elementowym.
Czyli będzie albo \(\displaystyle{ 5 ^{6}}\) albo \(\displaystyle{ 6 ^{5}}\) wiem że poprawna odpowiedź to ta pierwsza , tylko nie potrafię odpowiedzieć na pytanie "dlaczego".
Mam 6 kul, każdej z kuli mogę przyporządkować szufladę czyli \(\displaystyle{ 5 ^{6}}\) , ale z drugiej strony mam 5 szuflad i każdej szufladzie mogę przyporządkować kule czyli \(\displaystyle{ 6 ^{5}}\), w tym przypadku jakich przypadków nie uwzględniam że będzie to wynik niepoprawny ? Błędem jest założenie że każdej z 5 szuflad przyporządkowuje kule (jak tak to dlaczego) , czy błędem jest obliczenie tego z wariacji z powótrzeniami ?
W tym zadaniu zakładam dwie koncepcje wyznaczenia mojej omegi , wiem że to będziemy wyznaczać z wariacji z powtórzeniami, aczkolwiek nie wiem co jest moim zbiorem n-elementowym.
Czyli będzie albo \(\displaystyle{ 5 ^{6}}\) albo \(\displaystyle{ 6 ^{5}}\) wiem że poprawna odpowiedź to ta pierwsza , tylko nie potrafię odpowiedzieć na pytanie "dlaczego".
Mam 6 kul, każdej z kuli mogę przyporządkować szufladę czyli \(\displaystyle{ 5 ^{6}}\) , ale z drugiej strony mam 5 szuflad i każdej szufladzie mogę przyporządkować kule czyli \(\displaystyle{ 6 ^{5}}\), w tym przypadku jakich przypadków nie uwzględniam że będzie to wynik niepoprawny ? Błędem jest założenie że każdej z 5 szuflad przyporządkowuje kule (jak tak to dlaczego) , czy błędem jest obliczenie tego z wariacji z powótrzeniami ?
-
- Użytkownik
- Posty: 316
- Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 23 razy
Kule i ich rozmieszczenie
Jesteś kulą 1 - masz 5 możliwości wsadzenia się do pudła.
Jesteś kulą 2 - masz 5 możliwości wsadzenia się do pudła.
Jesteś kulą 3 - masz 5 możliwości wsadzenia się do pudła.
Jesteś kulą 4 - masz 5 możliwości wsadzenia się do pudła.
Jesteś kulą 5 - masz 5 możliwości wsadzenia się do pudła.
Jesteś kulą 6 - masz 5 możliwości wsadzenia się do pudła.
\(\displaystyle{ 5\cdot 5\cdot 5\cdot 5\cdot 5\cdot 5\cdot = 5^{6}}\)
Jesteś kulą 2 - masz 5 możliwości wsadzenia się do pudła.
Jesteś kulą 3 - masz 5 możliwości wsadzenia się do pudła.
Jesteś kulą 4 - masz 5 możliwości wsadzenia się do pudła.
Jesteś kulą 5 - masz 5 możliwości wsadzenia się do pudła.
Jesteś kulą 6 - masz 5 możliwości wsadzenia się do pudła.
\(\displaystyle{ 5\cdot 5\cdot 5\cdot 5\cdot 5\cdot 5\cdot = 5^{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Kule i ich rozmieszczenie
No dobra , ale patrz na to z drugiej strony.
Jesteś pudłem nr. 1 - masz możliwość otrzymania 6 kul
Jesteś pudłem nr. 2 - masz możliwość otrzymania 6 kul
Jesteś pudłem nr. 3 - masz możliwość otrzymania 6 kul
Jesteś pudłem nr. 4 - masz możliwość otrzymania 6 kul
Jesteś pudłem nr. 5 - masz możliwość otrzymania 6 kul
\(\displaystyle{ 6 \cdot 6 \cdot 6 \cdot 6 \cdot 6 = 6 ^{5}}\)
Jesteś pudłem nr. 1 - masz możliwość otrzymania 6 kul
Jesteś pudłem nr. 2 - masz możliwość otrzymania 6 kul
Jesteś pudłem nr. 3 - masz możliwość otrzymania 6 kul
Jesteś pudłem nr. 4 - masz możliwość otrzymania 6 kul
Jesteś pudłem nr. 5 - masz możliwość otrzymania 6 kul
\(\displaystyle{ 6 \cdot 6 \cdot 6 \cdot 6 \cdot 6 = 6 ^{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 316
- Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 88 razy
- Pomógł: 23 razy
Kule i ich rozmieszczenie
Wg. Ciebie to powinno wyglądać tak:
\(\displaystyle{ 1\cdot 1\cdot 1\cdot 1\cdot 1\cdot}\)
Jesteś pudłem nr. 1 - masz możliwość (jedną) otrzymania 6 kul, tak napisałeś
\(\displaystyle{ 1\cdot 1\cdot 1\cdot 1\cdot 1\cdot}\)
Jesteś pudłem nr. 1 - masz możliwość (jedną) otrzymania 6 kul, tak napisałeś
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 29 lis 2011, o 20:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 20 razy
Kule i ich rozmieszczenie
Sam sobie właściwie odpowiedziałeś na wątpliwości używając słowa klucz: przyporządkowanie. Nie możesz jednej kuli przyporządkować wiele szuflad, ale jednej szufladzie można przyporządkować wiele kul.