Trzy liczby kolejno bez zwracania

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mac18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 23 razy

Trzy liczby kolejno bez zwracania

Post autor: mac18 »

Ze zbioru \(\displaystyle{ {1,2,3,...,10}}\) wybieramy losowo kolejno bez zwracania trzy liczby. Wyznacz prawdopodobieństwo wyboru takiej trójki \(\displaystyle{ (x,y,z)}\) liczb, dla której \(\displaystyle{ x + y < z}\).

Hejka, mam problem z tym zadaniem. Prosiłbym o jakieś podpowiedzi. Zacząłem wypisywanko, ale dla samej jedynki na miejscu \(\displaystyle{ x}\) wyszło mi aż \(\displaystyle{ 28}\) różnych możliwości.

Oczywiście, moc przestrzeni omega \(\displaystyle{ 10\cdot9\cdot8}\)
Ostatnio zmieniony 28 mar 2015, o 15:20 przez mac18, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Trzy liczby kolejno bez zwracania

Post autor: jutrvy »

mac18 pisze:Zacząłem wypisywanko, ale dla samej jedynki na miejscu \(\displaystyle{ x}\) wyszło mi aż \(\displaystyle{ 28}\) różnych możliwości.
No to źle Ci wyszło, bo powinno być \(\displaystyle{ 9\cdot 8 = 72}\) możliwości (jeśli kolejność ma znaczenie - a tutaj ma). Zakładam też, że w Twoim poście jest literówka i że zamiast \(\displaystyle{ (x,y,x)}\) powinno być \(\displaystyle{ (x,y,z)}\).
mac18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 23 razy

Trzy liczby kolejno bez zwracania

Post autor: mac18 »

Tak była literówka.

To \(\displaystyle{ 9\cdot8}\) jest dla samej jedynki na miejscu \(\displaystyle{ x}\) ?

Odpowiedź do zadania \(\displaystyle{ \frac{2}{36}}\)
Ostatnio zmieniony 28 mar 2015, o 15:26 przez mac18, łącznie zmieniany 1 raz.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Trzy liczby kolejno bez zwracania

Post autor: Kartezjusz »

Liczyłbym po Z
mac18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 23 razy

Trzy liczby kolejno bez zwracania

Post autor: mac18 »

Nie wiem co oznacza liczyć po Z
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Trzy liczby kolejno bez zwracania

Post autor: Kartezjusz »

Wstawiasz po kolei \(\displaystyle{ z=3,4,5...}\) i liczymy możliwości
mac18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 316
Rejestracja: 3 wrz 2013, o 19:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 23 razy

Trzy liczby kolejno bez zwracania

Post autor: mac18 »

No dobra Dzięki.
Awatar użytkownika
jutrvy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1202
Rejestracja: 24 lis 2014, o 18:04
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 239 razy

Trzy liczby kolejno bez zwracania

Post autor: jutrvy »

jutrvy pisze:
mac18 pisze:Zacząłem wypisywanko, ale dla samej jedynki na miejscu \(\displaystyle{ x}\) wyszło mi aż \(\displaystyle{ 28}\) różnych możliwości.
No to źle Ci wyszło, bo powinno być \(\displaystyle{ 9\cdot 8 = 72}\) możliwości (jeśli kolejność ma znaczenie - a tutaj ma). Zakładam też, że w Twoim poście jest literówka i że zamiast \(\displaystyle{ (x,y,x)}\) powinno być \(\displaystyle{ (x,y,z)}\).
Porąbawszy mi się - głupstwo napisałem.
ODPOWIEDZ