Podaj rozkład zmiennej (bardzo łatwe)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3466
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Podaj rozkład zmiennej (bardzo łatwe)

Post autor: musialmi »

W przestrzeni \(\displaystyle{ \left( \left\langle 0,1\right), B(\RR), \lambda_{ \left\langle 0,1\right)} \right)}\) określamy \(\displaystyle{ X(\omega)=\max\left\{ 4 \omega-3,-4\omega+1,0\right\}}\). Opisz rozkład tej zmiennej.

Machnąłem sobie wykres funkcji \(\displaystyle{ X}\). Jest ona liniowa na trzech odcinkach: \(\displaystyle{ \left\langle 0,\frac 14\right\rangle, \left\langle \frac 14, \frac 34\right\rangle ,\left\langle \frac 34, 1\right\rangle}\) i \(\displaystyle{ X(0)=1, X(1/4)=X(3/4)=0, X(1)=1}\) (choć ta ostatnia formalnie nie istnieje, ale podaję, żeby sprawdzający mógł łatwo narysować wykres).

No i ten rozkład to z definicji jest \(\displaystyle{ \lambda_{ \left\langle 0,1\right)}\left( X^{-1} (B)\right)}\). I wg mnie wynik jest taki:
\(\displaystyle{ \lambda_{ \left\langle 0,1\right)}\left( X^{-1} (B)\right)=
\begin{cases}
0, & \langle 0,1) \cap B = \varnothing \\
\frac 12, & \left\{ 0\right\} \subset B \wedge (0,1) \not \subset B \\
\frac 12 \cdot \lambda_{ \left\langle 0,1\right)}\left( B\right), & \left\{ 0\right\} \not \subset B \wedge \langle 0,1) \cap B \neq \varnothing \\
\frac 12 \cdot \lambda_{ \left\langle 0,1\right)}\left( B\right) + \frac 12, & \left\{ 0\right\} \subset B \wedge (0,1) \cap B \neq \varnothing
\end{cases}}\)


Zapis rozwiązania jest koszmarny, ale nie da się tego zapisać super ładnie, więc to olejmy. Czy w tym zadaniu chodzi o to, co zrobiłem, tzn. czy dobrze rozumiem rozkład?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Podaj rozkład zmiennej (bardzo łatwe)

Post autor: Kartezjusz »

Tak. Dla pewności sprawdź warunki miary
ODPOWIEDZ