Oblicz prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 lut 2013, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
Oblicz prawdopodobieństwo
Rzucamy symetryczną monetą. Jeśli wypadnie reszka, to rzucamy symetryczną kostką sześcienną, jeśli orzeł − kostką sześcienną, dla której prawdopodobieństwo wypadnięcia k oczek jest równe k = k21 dla k∊{1,2,3,4,5,6}. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia nieparzystej liczby oczek. Proszę Was o wytłumaczenie jak się za to zabrać, próbowałem zrobić drzewko ale nie wyszło.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Oblicz prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ A_{1}}\) - wypadła reszka (czyli drugi rzut jest kostką symetryczną)
\(\displaystyle{ A_{2}}\) - wypadł orzeł (czyli drugi rzut jest kostką niesymetryczną)
\(\displaystyle{ B}\) - w drugim rzucie wyrzucono nieparzystą liczbę oczek
\(\displaystyle{ P(A_{1})= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A_{2})= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(B/A_{1})= \frac{3}{6}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(B/A_{2})= \frac{1}{21}+ \frac{3}{21}+ \frac{5}{21}= \frac{9}{21} = \frac{3}{7}}\)
I dalej z całkowitego (a na drzewku byłoby to wszystko analogicznie).
\(\displaystyle{ A_{2}}\) - wypadł orzeł (czyli drugi rzut jest kostką niesymetryczną)
\(\displaystyle{ B}\) - w drugim rzucie wyrzucono nieparzystą liczbę oczek
\(\displaystyle{ P(A_{1})= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(A_{2})= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(B/A_{1})= \frac{3}{6}= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ P(B/A_{2})= \frac{1}{21}+ \frac{3}{21}+ \frac{5}{21}= \frac{9}{21} = \frac{3}{7}}\)
I dalej z całkowitego (a na drzewku byłoby to wszystko analogicznie).