Problem z wyliczeniem zadanych wzorów - bardzo duże potęgi
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 paź 2010, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
Problem z wyliczeniem zadanych wzorów - bardzo duże potęgi
Witam,
aktualnie pracuję nad dokończeniem swojego zadania ze studiów. Pierwszy akapit to małe wprowadzenie o co chodzi w zadaniu - myślę że do przeczytania dla chętnych bo nie jest aż tak istotne.
Robiłem badania na temat tego ile aut jest w danym czasie na parkingu. Określona liczba miejsc, zbierałem informacje przez parę dni po parę godzin na dzień (średnio 3-4 godzin). Następnie bazując na materiałach od mojego profesora, powinienem użyć podanych poniżej wzorów do obliczenia tegoż prawdopodobieństwa. Niestety cały problem polega na tym, iż potęgi są na tyle duże że żaden kalkulator nie umie mi tego policzyć… nie potrafię sobie z tym poradzić. W takim przypadku bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania - dla mnie najlepszą metodą jest przykładowe rozwiązanie. Mam kilka zestawów danych, dla każdego zestawu muszę obliczyć prawdopodobieństwo korzystając z tych samych wzorów. Czy mógłbym prosić o “step by step” jak należy te równania rozwiązać?
Tutaj podaję moje dane:
\(\displaystyle{ \rho = 5}\)
n = 235
K = 40
Wzór dla P(0) - prawdopodobieństwo ze nie ma zgłoszeń w systemie:
\(\displaystyle{ P(0) = \frac{1}{ \sum_{n=0}^{K-1}( \frac{ \rho^{n} }{n!} ) + \left[ \rho^{K}/K!\left( 1 - \frac{\rho}{K} \right) \right] }}\)
Wzór dla P(n) - prawdopodobieństwo że w systemie jest \(\displaystyle{ n}\) jednostek:
Dla \(\displaystyle{ n \le K}\)
\(\displaystyle{ P(n) = \frac{\rho^{n}}{n!}P(0)}\)
a dla \(\displaystyle{ n \ge K}\)
\(\displaystyle{ P(n)=\frac{\rho^n}{K^{n-K}K!}P(0)}\)
Następnie mam obliczyć \(\displaystyle{ Lq}\) - tak zwaną długość kolejki wykorzystując ten wzór:
\(\displaystyle{ Lq = \frac{P(0)q^{K+1}}{K!K} \left[ \frac{1}{(1 - \frac{\rho}{K} )^{2}} \right]}\)
Mam nadzieję że ktoś z Państwa mi pomoże.
Dziękuję
aktualnie pracuję nad dokończeniem swojego zadania ze studiów. Pierwszy akapit to małe wprowadzenie o co chodzi w zadaniu - myślę że do przeczytania dla chętnych bo nie jest aż tak istotne.
Robiłem badania na temat tego ile aut jest w danym czasie na parkingu. Określona liczba miejsc, zbierałem informacje przez parę dni po parę godzin na dzień (średnio 3-4 godzin). Następnie bazując na materiałach od mojego profesora, powinienem użyć podanych poniżej wzorów do obliczenia tegoż prawdopodobieństwa. Niestety cały problem polega na tym, iż potęgi są na tyle duże że żaden kalkulator nie umie mi tego policzyć… nie potrafię sobie z tym poradzić. W takim przypadku bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania - dla mnie najlepszą metodą jest przykładowe rozwiązanie. Mam kilka zestawów danych, dla każdego zestawu muszę obliczyć prawdopodobieństwo korzystając z tych samych wzorów. Czy mógłbym prosić o “step by step” jak należy te równania rozwiązać?
Tutaj podaję moje dane:
\(\displaystyle{ \rho = 5}\)
n = 235
K = 40
Wzór dla P(0) - prawdopodobieństwo ze nie ma zgłoszeń w systemie:
\(\displaystyle{ P(0) = \frac{1}{ \sum_{n=0}^{K-1}( \frac{ \rho^{n} }{n!} ) + \left[ \rho^{K}/K!\left( 1 - \frac{\rho}{K} \right) \right] }}\)
Wzór dla P(n) - prawdopodobieństwo że w systemie jest \(\displaystyle{ n}\) jednostek:
Dla \(\displaystyle{ n \le K}\)
\(\displaystyle{ P(n) = \frac{\rho^{n}}{n!}P(0)}\)
a dla \(\displaystyle{ n \ge K}\)
\(\displaystyle{ P(n)=\frac{\rho^n}{K^{n-K}K!}P(0)}\)
Następnie mam obliczyć \(\displaystyle{ Lq}\) - tak zwaną długość kolejki wykorzystując ten wzór:
\(\displaystyle{ Lq = \frac{P(0)q^{K+1}}{K!K} \left[ \frac{1}{(1 - \frac{\rho}{K} )^{2}} \right]}\)
Mam nadzieję że ktoś z Państwa mi pomoże.
Dziękuję
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Problem z wyliczeniem zadanych wzorów - bardzo duże potęgi
Excel da sobie radę z takimi potęgami. Kalkulator Windows również, ale Excel ma przewagę, bo w arkuszu wartości „są trwałe”, formuły można modyfikować, a arkusz zapisać.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 paź 2010, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
Problem z wyliczeniem zadanych wzorów - bardzo duże potęgi
W takim razie czy mógłbyś mi opisać po kolei jak należy to zrobić?
Ewentualnie wskazać mi co mam poczytać?
Szukałem np. "excel power function big numbers" albo: "excel power function huge numbers" albo: "excel how to power big numbers" i nie ukrywam że jeden link był ciekawy: ale nie potrafię tego użyć
Ewentualnie wskazać mi co mam poczytać?
Szukałem np. "excel power function big numbers" albo: "excel power function huge numbers" albo: "excel how to power big numbers" i nie ukrywam że jeden link był ciekawy: ale nie potrafię tego użyć
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Problem z wyliczeniem zadanych wzorów - bardzo duże potęgi
Najpierw napisałem: Niczego nie trzeba szukać, tylko zabrać się za „wklepywanie” do Excela i gdy się za to zabrałem, to wkrótce zorientowałem się, że to nie w potęgowaniu jest problem (a to sprawdzałem), ale w silni. No cóż, trzeba będzie manewrować kolejnością obliczeń i bez Visual Basica się nie obejdzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 paź 2010, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
Problem z wyliczeniem zadanych wzorów - bardzo duże potęgi
Sorry ale takie odpowiedzi naprawdę nic nie pomagaja. Nie rozumiem dlaczego tak trudno jest komus po prostu pomoc?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Problem z wyliczeniem zadanych wzorów - bardzo duże potęgi
Takie odpowiedzi informują, że trzeba napisać kawałek kodu w Visual Basicu, więc trzeba zastanowić się jaki, wprowadzić, przetestować (chociaż „z grubsza”). Czyżbyś oczekiwał pomocy natychmiastowej?
Najpierw muszę zrobić obiad dla rodziny (dzisiaj moja kolej).
Edit: 2015-03-28 16:52
Coś wychodzi. Jeśli nic nie przeoczyłem, to po północy będzie wynik.
Najpierw muszę zrobić obiad dla rodziny (dzisiaj moja kolej).
Edit: 2015-03-28 16:52
Coś wychodzi. Jeśli nic nie przeoczyłem, to po północy będzie wynik.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2015, o 16:52 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 paź 2010, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
Problem z wyliczeniem zadanych wzorów - bardzo duże potęgi
Okay, no to może ja to źle odebrałem... po prostu nie znam Visual Basic i nie ukrywam że trochę mnie to przeraża co mam zrobić -- 28 mar 2015, o 17:05 --Napisałem sobie program w c# który mi to liczy. Nie potrzebuje już pomocy
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Problem z wyliczeniem zadanych wzorów - bardzo duże potęgi
A w temacie zadania (w ostatnim wzorze) jest użyta zmienna \(\displaystyle{ q}\) . Jaka jest wartość tej zmiennej?
Edit: 2015-03-29 01:28
Zorientowałem się, że zadanie dotyczy Systemu Masowej Obsługi, autor wątku pomylił się i zamiast \(\displaystyle{ \rho}\) napisał \(\displaystyle{ q}\).
Edit: 2015-03-29 01:28
Zorientowałem się, że zadanie dotyczy Systemu Masowej Obsługi, autor wątku pomylił się i zamiast \(\displaystyle{ \rho}\) napisał \(\displaystyle{ q}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Problem z wyliczeniem zadanych wzorów - bardzo duże potęgi
Ale z czym masz problem, bo excel z \(\displaystyle{ 40!}\) radzi sobie świetnie. Chyba,że nie rozumiesz zapisu \(\displaystyle{ 8.15915E+47=8.15915\cdot 10^{47}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 11 paź 2010, o 22:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczecin
Problem z wyliczeniem zadanych wzorów - bardzo duże potęgi
Hej,
sorry za brak odpowiedzi, już nadrabiam:
I nie przypominam sobie o tym, aby mówił o problemie z liczeniem silni w Excel-u.
sorry za brak odpowiedzi, już nadrabiam:
Owszem, tego tematu dotyczy - nie wydawało mi się to istotne, jednak teraz widzę że mogłoby pomóc w szybszym znalezieniu błędu o którym mówisz.SlotaWoj pisze:A w temacie zadania (w ostatnim wzorze) jest użyta zmienna \(\displaystyle{ q}\) . Jaka jest wartość tej zmiennej?
Edit: 2015-03-29 01:28
Zorientowałem się, że zadanie dotyczy Systemu Masowej Obsługi, autor wątku pomylił się i zamiast \(\displaystyle{ \rho}\) napisał \(\displaystyle{ q}\).
Napisałem w pierwszym poście, o co mi najbardziej chodzi.a4karo pisze:Ale z czym masz problem, bo excel z 40! radzi sobie świetnie. Chyba,że nie rozumiesz zapisu \(\displaystyle{ 8.15915E+47=8.15915\cdot 10^{47}}\)
I nie przypominam sobie o tym, aby mówił o problemie z liczeniem silni w Excel-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 4 mar 2014, o 00:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: VBATools | Kraków | Poland | Europe | Earth | SolSystem | SomewareInSpace
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Problem z wyliczeniem zadanych wzorów - bardzo duże potęgi
W odpowiedzi na WP do mnie.
Power to w wersji angielskiej funkcja potęgi
a więc liczba 4^235 daje zapis w Excelu
3,0486E+141
Czyli po trójce 141 liczb
3048582568667960000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
No dobra, a teraz nie 4^ ale jak chciałeś 40^
Power to w wersji angielskiej funkcja potęgi
a więc liczba 4^235 daje zapis w Excelu
3,0486E+141
Czyli po trójce 141 liczb
3048582568667960000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
No dobra, a teraz nie 4^ ale jak chciałeś 40^