Błądzenie losowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Błądzenie losowe

Post autor: leszczu450 »

Cześć !

Natknąłem się na ten temat:

79832.htm

Zastanwia mnie, dlaczego zmienna \(\displaystyle{ Y_n= \frac{X_n +n}{2}}\) określa liczbę kroków w prawo i dlaczego ma taki, a nie inny rozkład?

Z góry dzięki za odpowiedź!
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Błądzenie losowe

Post autor: Adifek »

Bo \(\displaystyle{ Y_{n+1} - Y_n \stackrel{D}{=} X_{1}}\).

Czyli każda kolejna zmienna różni się od poprzedniej dokładnie o wartość ostatniego kroku.
Awatar użytkownika
leszczu450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4414
Rejestracja: 10 paź 2012, o 23:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 1589 razy
Pomógł: 364 razy

Błądzenie losowe

Post autor: leszczu450 »

Adifek, nie rozumiem.
kicaj

Błądzenie losowe

Post autor: kicaj »

Bo jeśli wśród \(\displaystyle{ n}\) kroków wykonamy \(\displaystyle{ k}\) kroków w lewo i \(\displaystyle{ n-k}\) kroków w prawo to znajdziemy się na pozycji \(\displaystyle{ X_n =n-k-k =n-2k}\) a więc zmienna \(\displaystyle{ Y_n}\) przyjmie wartość \(\displaystyle{ Y_n =\frac{X_n +n}{2} =\frac{n-2k +n}{2} =n-k.}\)
ODPOWIEDZ