Gracz giełdowy kupił akcje
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 14 sty 2014, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 7 razy
Gracz giełdowy kupił akcje
Pewien gracz giełdowy kupił akcje pewnego przedsiębiorstwa za kwotę \(\displaystyle{ 1000}\) zł. Z dotychczasowych notowań wiadomo, że z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ p=0,6}\) w ciągu miesiąca następuje wzrost wartości tych akcji o \(\displaystyle{ 5}\) punktów procentowych, a z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ 1-p=0,4}\) spadek ich wartości o \(\displaystyle{ 5}\) punktów procentowych. Wyznaczyć rozkład \(\displaystyle{ X}\) wartości akcji po \(\displaystyle{ 3}\) miesiącach od daty ich zakupu. Wyznaczyć dystrybuantę zmiennej \(\displaystyle{ X}\), wartość oczekiwaną \(\displaystyle{ EX}\) oraz wariancję \(\displaystyle{ D^{2}\left(X\right)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 14 sty 2014, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 7 razy
Gracz giełdowy kupił akcje
No dobrze, drzewko. Ale chyba nie bardzo rozumiem, jak potem z tego drzewka mam wyznaczyć rozkład, dystrybuantę, itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 14 sty 2014, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 7 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 14 sty 2014, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 7 razy
Gracz giełdowy kupił akcje
Ojej, dobra już mam jasność Nie pomyślałam w ogóle, że to jest rozkład dyskretny... Już wszystko wiem
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 14 sty 2014, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 7 razy
Gracz giełdowy kupił akcje
Ciągły? Ok, to jednak chyba nie wiem. Tzn no teraz bym zrobiła tak:
Z drzewka mi wyszło, że \(\displaystyle{ X}\) przyjmuje wartości:
\(\displaystyle{ 1157}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ p=0,6 \cdot 0,6 \cdot 0,6 =0,216}\),
\(\displaystyle{ 1047}\) z \(\displaystyle{ p=3 \cdot 0,144=0,432}\),
\(\displaystyle{ 947}\) z \(\displaystyle{ p=3 \cdot 0,096=0,288}\),
\(\displaystyle{ 857}\) z \(\displaystyle{ p=0,064}\).
No i to jest ten rozkład.
Żeby wyliczyć dystrybuantę, to trzeba rozpatrzyć poszczególne przedziały tych wartości.
No a wartość oczekiwaną liczymy sumując poszczególne wartości razy ich prawdopodobieństwa.
Dobrze myślę?
Z drzewka mi wyszło, że \(\displaystyle{ X}\) przyjmuje wartości:
\(\displaystyle{ 1157}\) z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ p=0,6 \cdot 0,6 \cdot 0,6 =0,216}\),
\(\displaystyle{ 1047}\) z \(\displaystyle{ p=3 \cdot 0,144=0,432}\),
\(\displaystyle{ 947}\) z \(\displaystyle{ p=3 \cdot 0,096=0,288}\),
\(\displaystyle{ 857}\) z \(\displaystyle{ p=0,064}\).
No i to jest ten rozkład.
Żeby wyliczyć dystrybuantę, to trzeba rozpatrzyć poszczególne przedziały tych wartości.
No a wartość oczekiwaną liczymy sumując poszczególne wartości razy ich prawdopodobieństwa.
Dobrze myślę?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 14 sty 2014, o 19:35
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 7 razy