Do windy na parterze budynku wysiadło 8 osób, po czym każda z nich w sposób losowy wysiadła na jednym z pięciu pięter budynku. Jakie jest prawdopodobieństwo , że na jednym z pięter wysiadło co najmniej 6 osób ?
\(\displaystyle{ O=5 ^{8}}\)
A zdarzenie jak będą ?
Na jednym z pięter wysiada \(\displaystyle{ 6}\) osób. Zakładając że na pierwszym piętrze wysiądzie \(\displaystyle{ 6}\) to na kolejnych muszę rozlosować 2 osoby. Czyli \(\displaystyle{ 6 \cdot {4 \choose 2}}\) i to jeszcze razy ilość pięter. Potem zakładam że na pierwszym wysiądzie 7. Czyli \(\displaystyle{ 7 \cdot {4 \choose 1}}\) i to jeszcze razy ilość pięter. Potem zakładam że na pierwszym piętrze wysiądzie 8 osób czyli 8 razy ilość piętr.
Otrzymam poprawny wynik czy źle ?
Winda prawdopodobieństwo
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Winda prawdopodobieństwo
Wolałbym to zrobić bez używania permutacji. Jakbym znał wynik to mógłbym pokombinować ale nie znam .
W przypadku gdy wysiada 8 osób albo 7 na jednym piętrze to łącznie wychodzi mi 180 możliwości.
Jak wysiada 6 osób to teraz po przemyśleniu wyszło mi 480.
W przypadku gdy wysiada 8 osób albo 7 na jednym piętrze to łącznie wychodzi mi 180 możliwości.
Jak wysiada 6 osób to teraz po przemyśleniu wyszło mi 480.
-
- Użytkownik
- Posty: 218
- Rejestracja: 28 lis 2012, o 16:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Daleko
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 4 razy
Winda prawdopodobieństwo
Żeby korzystać najpierw trzeba wiedzieć jak.
1. Na jednym piętrze wysiada 6 osób. Wariacje bez powtórzeń \(\displaystyle{ {8 \choose 6}}\) . 4 przypadki gdy osoby wysiadają razem na tym samym piętrze i 12 przypadków gdy osoby wysiadają pojedynczo :
1100
1010
1001
0110
0101
0011
1 oznacza osobę 0 brak osoby. Osoby są różne więc 6 razy 2 czyli mamy te 12 przypadków.
Przemnożymy
\(\displaystyle{ {8 \choose 6} \cdot 16 \cdot 5 =2240}\)
2. Na jednym piętrze wysiada 7 osób.
\(\displaystyle{ {8 \choose 7} \cdot 5 \cdot 4 = 160}\)
3. Na jednym piętrze wysiada 8 osób :
5 możliwości
Łącznie \(\displaystyle{ 2405}\) .
Dalej źle... ?
1. Na jednym piętrze wysiada 6 osób. Wariacje bez powtórzeń \(\displaystyle{ {8 \choose 6}}\) . 4 przypadki gdy osoby wysiadają razem na tym samym piętrze i 12 przypadków gdy osoby wysiadają pojedynczo :
1100
1010
1001
0110
0101
0011
1 oznacza osobę 0 brak osoby. Osoby są różne więc 6 razy 2 czyli mamy te 12 przypadków.
Przemnożymy
\(\displaystyle{ {8 \choose 6} \cdot 16 \cdot 5 =2240}\)
2. Na jednym piętrze wysiada 7 osób.
\(\displaystyle{ {8 \choose 7} \cdot 5 \cdot 4 = 160}\)
3. Na jednym piętrze wysiada 8 osób :
5 możliwości
Łącznie \(\displaystyle{ 2405}\) .
Dalej źle... ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Winda prawdopodobieństwo
Jest dobrze.
Te \(\displaystyle{ 16}\) rozpisanych przypadków możesz zapisać jako \(\displaystyle{ 4^2}\)
Poza tym \(\displaystyle{ {8 \choose 6}}\)to nie są wariacje bez powtórzeń.
Te \(\displaystyle{ 16}\) rozpisanych przypadków możesz zapisać jako \(\displaystyle{ 4^2}\)
Poza tym \(\displaystyle{ {8 \choose 6}}\)to nie są wariacje bez powtórzeń.
Ostatnio zmieniony 22 mar 2015, o 21:37 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Winda prawdopodobieństwo
Teraz jest dobrze.
Napisałeś: Żeby korzystać z permutacji, najpierw trzeba wiedzieć jak.
To proste:
\(\displaystyle{ P _{8} ^{6}}\) - permutacje 8-elementowe z powtórzeniami, w których jeden element powtarza się 6 razy, co jest równe \(\displaystyle{ \frac{8!}{6!}}\).
\(\displaystyle{ P _{8} ^{6,2}}\) - permutacje 8-elementowe z powtórzeniami, w których jeden element powtarza się 6 razy, a jeden element 2 razy, co jest równe \(\displaystyle{ \frac{8!}{6! \cdot 2!}}\).
Na przykład z liter MAMA, otrzymamy 6 permutacji: \(\displaystyle{ P _{4} ^{2,2}=\frac{4!}{2! \cdot 2!}}\)
Z liter OKNO, otrzymamy 12 permutacji: \(\displaystyle{ P _{4} ^{2}=\frac{4!}{2!}}\)
Napisałeś: Żeby korzystać z permutacji, najpierw trzeba wiedzieć jak.
To proste:
\(\displaystyle{ P _{8} ^{6}}\) - permutacje 8-elementowe z powtórzeniami, w których jeden element powtarza się 6 razy, co jest równe \(\displaystyle{ \frac{8!}{6!}}\).
\(\displaystyle{ P _{8} ^{6,2}}\) - permutacje 8-elementowe z powtórzeniami, w których jeden element powtarza się 6 razy, a jeden element 2 razy, co jest równe \(\displaystyle{ \frac{8!}{6! \cdot 2!}}\).
Na przykład z liter MAMA, otrzymamy 6 permutacji: \(\displaystyle{ P _{4} ^{2,2}=\frac{4!}{2! \cdot 2!}}\)
Z liter OKNO, otrzymamy 12 permutacji: \(\displaystyle{ P _{4} ^{2}=\frac{4!}{2!}}\)