Prawdopodobieństwo geometryczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
princess691
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 2 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: princess691 »

Na pasku papieru o dł. \(\displaystyle{ 1}\) m Ania narysowała linię dł. \(\displaystyle{ 20}\) cm.
Następnie Basia nie wiedząc co zrobiła Ania też narysowała linię dł. \(\displaystyle{ 20}\) cm.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że cały odcinek długości \(\displaystyle{ \left[ 40,65\right]}\) cm zostanie pokryty?-- 23 mar 2015, o 07:55 --Jakieś pomysły?
Marynarz94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 19 gru 2013, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 6 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: Marynarz94 »

Mi wyszło \(\displaystyle{ P(A)= \frac{2 \cdot \frac{1}{2} \cdot 15 \cdot 15 }{ 80^{2} }}\)
princess691
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 287
Rejestracja: 14 lis 2013, o 18:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 2 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: princess691 »

A jak to wytłumaczyć? ☺
ODPOWIEDZ