Wyznaczenie zależności
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 124 razy
Wyznaczenie zależności
Jak wyznaczyć \(\displaystyle{ f(x)}\) z \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{x}f(t) \mbox{d}t=F_p(x)}\) ,gdzie \(\displaystyle{ f(x)}\) jest gęstością rozkładu \(\displaystyle{ P}\) ,a \(\displaystyle{ F_p(x)}\) dystrybuantą.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wyznaczenie zależności
Różniczkując. Jak zamienisz granice całkowania i podstawisz \(\displaystyle{ t=-x}\) masz normalny wzór
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 7 paź 2014, o 21:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 124 razy
Wyznaczenie zależności
\(\displaystyle{ t}\) jest już chyba zajęte.Myślałem o czymś takim :
\(\displaystyle{ F ^{'}_p(x)= \frac{ \mbox{d}}{ \mbox{d}x } \lim_{u \to - \infty} \int_{u}^{x}f(t) \mbox{d}t}\) ,ale to chyba nie wiele daje.
\(\displaystyle{ F ^{'}_p(x)= \frac{ \mbox{d}}{ \mbox{d}x } \lim_{u \to - \infty} \int_{u}^{x}f(t) \mbox{d}t}\) ,ale to chyba nie wiele daje.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wyznaczenie zależności
Zauważ, że całka jest zmiennej \(\displaystyle{ x}\) TW o górnej granicy całkowania