Pierwiastki równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Pierwiastki równania.
Oblicz prawdopodobieństwo, że pierwiastki równania \(\displaystyle{ x^2+bx+c=0}\) są
rzeczywiste \(\displaystyle{ |b|<2 \wedge |c|<1}\)
Oblicz prawdopodobieństwo, że pierwiastki równania \(\displaystyle{ ax^2+bx+1=0}\) są
dodatnie \(\displaystyle{ |b| \le 2 \wedge |a| \le 1}\)
Wiem, że trzeba jakoś narysować wykres i dobrze zaznaczyć, ale nie wiem jak. Z drugiego trzeba skorzystać z wzorów Viete'a. Proszę o pomoc jak się zabrać do takiego zadania.
rzeczywiste \(\displaystyle{ |b|<2 \wedge |c|<1}\)
Oblicz prawdopodobieństwo, że pierwiastki równania \(\displaystyle{ ax^2+bx+1=0}\) są
dodatnie \(\displaystyle{ |b| \le 2 \wedge |a| \le 1}\)
Wiem, że trzeba jakoś narysować wykres i dobrze zaznaczyć, ale nie wiem jak. Z drugiego trzeba skorzystać z wzorów Viete'a. Proszę o pomoc jak się zabrać do takiego zadania.
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Pierwiastki równania.
W prostokącie \(\displaystyle{ -2\leq b\leq 2,\ -1\leq c\leq 1}\) wyznacz punkty. Dla których spełnione są warunki nałożone na trójmian. Szukanym p-stwem będzie stosunek pola zaznaczonego obszaru do pola całego prostokąta.
W drugim podobnie.
W drugim podobnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Pierwiastki równania.
W 1 powstanie prostokąt 4 na 2. Ale nie wiem ,które pole mam obliczyć. Dopiero zacząłem statystykę i naprawdę proszę wyjaśniać łopatologicznie
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Pierwiastki równania.
Alez to nie ma nic wspólnego ze statystyką. punkty tego zbioru o współrzędnych \(\displaystyle{ (b,c)}\) odpowieadają trójmianowi \(\displaystyle{ x^2+bx+c}\). Masz powiedzieć dla jakich \(\displaystyle{ b,c}\) ma on pierwiastki rzeczywiste. To liceum.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Pierwiastki równania.
\(\displaystyle{ \Delta= b^2-4c}\)
\(\displaystyle{ b^2-4c \ge 0}\)
\(\displaystyle{ c \le \frac{b^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ c=f(b)}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{b^2}{4}}\)
Następnie liczę całkę\(\displaystyle{ \int_{0}^{2} \frac{b^2}{4}db}\)
Dobrze myślę?
Ostateczny wynik wyszedł mi \(\displaystyle{ \frac{P_1}{P_c}= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ b^2-4c \ge 0}\)
\(\displaystyle{ c \le \frac{b^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ c=f(b)}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{b^2}{4}}\)
Następnie liczę całkę\(\displaystyle{ \int_{0}^{2} \frac{b^2}{4}db}\)
Dobrze myślę?
Ostateczny wynik wyszedł mi \(\displaystyle{ \frac{P_1}{P_c}= \frac{2}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Pierwiastki równania.
dobrze myslisz, ale całkę powinienes liczyć jednak od \(\displaystyle{ -2}\) a nie od \(\displaystyle{ 0}\). A ponadto przyjrzyj się polom: ile jest równe \(\displaystyle{ P_1}\)? (rozumiem, że oznaczasz przez obszar zdarzen sprzyjających). Ile wynosi \(\displaystyle{ P_c}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Pierwiastki równania.
Po prostu, żeby nie użerać się z minusami obliczyłem całkę od 0 do 2 a wynik pomnożyłem przez 2, bo 2 pole przecież musi być takie samo.
\(\displaystyle{ P_c=8}\)
\(\displaystyle{ P_1= \frac{16}{3}}\)
\(\displaystyle{ P_c=8}\)
\(\displaystyle{ P_1= \frac{16}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Pierwiastki równania.
\(\displaystyle{ \Delta= b^2-4a}\)
\(\displaystyle{ b^2-4a \ge 0}\)
\(\displaystyle{ -4a \ge -b^2}\)
\(\displaystyle{ a \le \frac{b^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{b^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ a=f(b)=\frac{b^2}{4}}\)
Dalej wzory Viete'a:
\(\displaystyle{ x_1+x_2= \frac{-b}{a} \Rightarrow \frac{-b}{a}>0 \Rightarrow b<0}\)
\(\displaystyle{ x_1x_2= \frac{c}{a} \Rightarrow \frac{c}{a}>0 \Rightarrow c>0}\)
Po wyliczeniu:
\(\displaystyle{ P_1= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P_c=8}\)
\(\displaystyle{ b^2-4a \ge 0}\)
\(\displaystyle{ -4a \ge -b^2}\)
\(\displaystyle{ a \le \frac{b^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ a= \frac{b^2}{4}}\)
\(\displaystyle{ a=f(b)=\frac{b^2}{4}}\)
Dalej wzory Viete'a:
\(\displaystyle{ x_1+x_2= \frac{-b}{a} \Rightarrow \frac{-b}{a}>0 \Rightarrow b<0}\)
\(\displaystyle{ x_1x_2= \frac{c}{a} \Rightarrow \frac{c}{a}>0 \Rightarrow c>0}\)
Po wyliczeniu:
\(\displaystyle{ P_1= \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P_c=8}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Pierwiastki równania.
1) hmm no chyba stałą w równaniu
2) pod \(\displaystyle{ a}\) podstawiłem sobie \(\displaystyle{ \frac{b^2}{4}}\)
skoro \(\displaystyle{ x_1,x_2}\) muszą być dodatnie to stosunek \(\displaystyle{ \frac{4c}{b^2}}\) też musi być dodatni. \(\displaystyle{ b^2}\)jest dodatnie zatem \(\displaystyle{ 4c}\) tez będzie dodatnie
2) pod \(\displaystyle{ a}\) podstawiłem sobie \(\displaystyle{ \frac{b^2}{4}}\)
skoro \(\displaystyle{ x_1,x_2}\) muszą być dodatnie to stosunek \(\displaystyle{ \frac{4c}{b^2}}\) też musi być dodatni. \(\displaystyle{ b^2}\)jest dodatnie zatem \(\displaystyle{ 4c}\) tez będzie dodatnie
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Pierwiastki równania.
Po pierwsze: napisz explicite czym jest c.
Po drugie: co uzasadnia podstawienie za \(\displaystyle{ a}\) liczby \(\displaystyle{ b^2/4}\). Przeciez warunek posiadania pierwiastków to \(\displaystyle{ b^2-4a\geq 0}\).
A co ma stosunek \(\displaystyle{ 4c/b^2}\) do dodatności pierwiastków?
Po drugie: co uzasadnia podstawienie za \(\displaystyle{ a}\) liczby \(\displaystyle{ b^2/4}\). Przeciez warunek posiadania pierwiastków to \(\displaystyle{ b^2-4a\geq 0}\).
A co ma stosunek \(\displaystyle{ 4c/b^2}\) do dodatności pierwiastków?
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 21 lut 2015, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Pierwiastki równania.
Ok, zatem się poddaję. Myślałem, że jak podstawie sobie pod a tę wyliczoną wartość to sprawdzę z jakim znakiem będzie c... W takim razie jak to rozwiązać?