Prawdopodobieństwo, zmienna losowa
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 2 cze 2011, o 21:45
- Płeć: Kobieta
Prawdopodobieństwo, zmienna losowa
Witam, proszę o pomoc:
1. Z dużej partii produkcyjnej pobrano w sposób przypadkowy 5 sztuk towaru (losowanie zwrotne). Niech X oznacza liczbę sztuk wadliwych wśród wylosowanych. Określ rozkład zmiennej losowej X, jeśli w wiadomo, że wadliwość produkcji wynosi 10%.
2. Aby zapewnić poprawną pracę systemu zarządzania przedsiębiorstwem, system serwerów musi pracować w ciągu roku cały czas bez awarii. Prawdopodobieństwo rocznej pracy bez awarii jednego serwera wynosi 0,85. Aby zwiększyć niezawodność systemu, instalowane są 4 takie serwery powielające swoje zadania, które pracują niezależnie. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że system ulegnie awarii w ciągu roku?
3. Dział Kontroli Jakości sądzi, że 90 % opracowań spółki jest bez błędów. Aby to sprawdzić, wybrał losowo 10 opracowań i znalazł w nich 3 z błędami. Jakie byłoby prawdopodobieństwo takiego zdarzenia, gdyby przypuszczenie księgowego było prawdziwe?
Dziękuję.
1. Z dużej partii produkcyjnej pobrano w sposób przypadkowy 5 sztuk towaru (losowanie zwrotne). Niech X oznacza liczbę sztuk wadliwych wśród wylosowanych. Określ rozkład zmiennej losowej X, jeśli w wiadomo, że wadliwość produkcji wynosi 10%.
2. Aby zapewnić poprawną pracę systemu zarządzania przedsiębiorstwem, system serwerów musi pracować w ciągu roku cały czas bez awarii. Prawdopodobieństwo rocznej pracy bez awarii jednego serwera wynosi 0,85. Aby zwiększyć niezawodność systemu, instalowane są 4 takie serwery powielające swoje zadania, które pracują niezależnie. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że system ulegnie awarii w ciągu roku?
3. Dział Kontroli Jakości sądzi, że 90 % opracowań spółki jest bez błędów. Aby to sprawdzić, wybrał losowo 10 opracowań i znalazł w nich 3 z błędami. Jakie byłoby prawdopodobieństwo takiego zdarzenia, gdyby przypuszczenie księgowego było prawdziwe?
Dziękuję.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2015, o 23:05 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka w temacie.
Powód: Literówka w temacie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Prawdopodobieństwo, zmienna losowa
Ad 1
Zmienna losowa przyjmuje wartości 0,1,2,3,4,5 z prawdopodobieństwami odpowiednio równymi:
\(\displaystyle{ {5 \choose 0} \cdot \left( \frac{1}{10} \right) ^{0} \cdot \left( \frac{9}{10} \right) ^{5}}\)
itd. dla pozostałych wartości.
Zmienna losowa przyjmuje wartości 0,1,2,3,4,5 z prawdopodobieństwami odpowiednio równymi:
\(\displaystyle{ {5 \choose 0} \cdot \left( \frac{1}{10} \right) ^{0} \cdot \left( \frac{9}{10} \right) ^{5}}\)
itd. dla pozostałych wartości.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2015, o 23:32 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy
Powód: Skaluj nawiasy
Prawdopodobieństwo, zmienna losowa
Nie sumują się wartości tego rozkładu do jedynki, jest do baniszachimat pisze:Ad 1
Zmienna losowa przyjmuje wartości 0,1,2,3,4,5 z prawdopodobieństwami odpowiednio równymi:
\(\displaystyle{ {5 \choose 0} \cdot ( \frac{1}{10}) ^{0} \cdot( \frac{9}{10} )^{5}}\)
itd. dla pozostałych wartości.
No i wzór ogolny by sie przydał, w ten sposób napisane jest mocno mylące-- 14 marca 2015, 22:12 --
o ten rozklad dokladnie chodzi spinaka6577,
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Prawdopodobieństwo, zmienna losowa
Ad 2
System ulegnie awarii, jeżeli cztery serwery "padną". Prawdopodobieństwo tego, że jeden serwer "padnie" wynosi \(\displaystyle{ \frac{15}{100}}\).
A zatem masz obliczyć:
\(\displaystyle{ {4 \choose 4} \cdot( \frac{15}{100}) ^{0} \cdot ???}\) - dokończ
Eksperci może to zapiszą bardziej fachowo.-- 14 mar 2015, o 21:23 --
System ulegnie awarii, jeżeli cztery serwery "padną". Prawdopodobieństwo tego, że jeden serwer "padnie" wynosi \(\displaystyle{ \frac{15}{100}}\).
A zatem masz obliczyć:
\(\displaystyle{ {4 \choose 4} \cdot( \frac{15}{100}) ^{0} \cdot ???}\) - dokończ
Eksperci może to zapiszą bardziej fachowo.-- 14 mar 2015, o 21:23 --
Nie jest do bani, bo to co trzeba sumuje się do jedynki, chyba że sumujesz \(\displaystyle{ 0+1+2+3+4+5}\).miodzio1988 pisze:Nie sumują się wartości tego rozkładu do jedynki, jest do baniszachimat pisze:Ad 1
Zmienna losowa przyjmuje wartości 0,1,2,3,4,5 z prawdopodobieństwami odpowiednio równymi:
\(\displaystyle{ {5 \choose 0} \cdot ( \frac{1}{10}) ^{0} \cdot( \frac{9}{10} )^{5}}\)
itd. dla pozostałych wartości.
Prawdopodobieństwo, zmienna losowa
Oczywiście, ze jest
Jeżeli mamy robić analogicznie to powinniśmy pisać:
\(\displaystyle{ {5 \choose 1} \cdot ( \frac{1}{10}) ^{1} \cdot( \frac{9}{10} )^{5}}\)
A poprawnie powinno byc
\(\displaystyle{ {5 \choose 1} \cdot ( \frac{1}{10}) ^{1} \cdot( \frac{9}{10} )^{4}}\)
Jakim cudem dziewczyna miałaby się domyślić tego? Jak piszesz itd
Czepiam się, ale takie zwrócenie uwagi pomoże autorce tematu zapamiętać na pewno ten rozkład
No i link do rozkładu dałem w poprzednim poście
Jeżeli mamy robić analogicznie to powinniśmy pisać:
\(\displaystyle{ {5 \choose 1} \cdot ( \frac{1}{10}) ^{1} \cdot( \frac{9}{10} )^{5}}\)
A poprawnie powinno byc
\(\displaystyle{ {5 \choose 1} \cdot ( \frac{1}{10}) ^{1} \cdot( \frac{9}{10} )^{4}}\)
Jakim cudem dziewczyna miałaby się domyślić tego? Jak piszesz itd
Czepiam się, ale takie zwrócenie uwagi pomoże autorce tematu zapamiętać na pewno ten rozkład
No i link do rozkładu dałem w poprzednim poście
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Prawdopodobieństwo, zmienna losowa
To jeszcze udowodnij autorce postu że "Nie sumują się wartości tego rozkładu do jedynki", bo jak do tej pory to niewiele pomogłeś. Masz jeszcze zadanie trzecie. Możesz jeszcze się popisać - zostawiam go dla ciebie.
Prawdopodobieństwo, zmienna losowa
No gdyby rozpisywać itd jak Ty to napisałeś to się nie sumują
Jak podpowiadamy to robimy to precyzyjnie, zwróciłem uwagę na mało precyzyjną rzecz.
Do zad 3 ten sam rozkład, autorka sama niech spróbuje to policzyć
Jak podpowiadamy to robimy to precyzyjnie, zwróciłem uwagę na mało precyzyjną rzecz.
Do zad 3 ten sam rozkład, autorka sama niech spróbuje to policzyć
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Prawdopodobieństwo, zmienna losowa
Jeżeli tak to zrozumiałeś to powinieneś się wstydzić i tego nie pisać, bo nikt inny tak by tego nie odczytał, a przynajmniej by się do tego nie przyznał, a ty się przyznałeś - i jeszcze wmawiasz, że dziewczyna miała akurat na myśli taką interpretację - w co szczerze wątpię.miodzio1988 pisze:Oczywiście, ze jest
Jeżeli mamy robić analogicznie to powinniśmy pisać:
\(\displaystyle{ {5 \choose 1} \cdot ( \frac{1}{10}) ^{1} \cdot( \frac{9}{10} )^{5}}\)
Prawdopodobieństwo, zmienna losowa
Po pierwsze to pisz "Ty", trochę szacunku
Po drugie, żenujące jest Twoje tłumaczenie. I tak Ci to napisałem, bo dostałem pytanie właśnie dotyczące tego co napisałeś.
I to nie ja mam problemy z zadaniami z liceum, przypomnę.
A jednak ludzie tak rozumieją Twoją nieprecyzyjną wypowiedź. Ty się wstydź tego.
Jak już się wypowiadasz to pisz bardziej precyzyjnie.
Nie chce Ci się pisać pełnego wzoru to nie pisz w ogóle
Po drugie, żenujące jest Twoje tłumaczenie. I tak Ci to napisałem, bo dostałem pytanie właśnie dotyczące tego co napisałeś.
I to nie ja mam problemy z zadaniami z liceum, przypomnę.
A jednak ludzie tak rozumieją Twoją nieprecyzyjną wypowiedź. Ty się wstydź tego.
Jak już się wypowiadasz to pisz bardziej precyzyjnie.
Nie chce Ci się pisać pełnego wzoru to nie pisz w ogóle
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Prawdopodobieństwo, zmienna losowa
spinaka6577, miałaś okazję zobaczyć jak zarówno ja jak i inni potrafią pomóc. Mam nadzieję, że z zadaniem trzecim już sobie poradzisz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 2 cze 2011, o 21:45
- Płeć: Kobieta
Prawdopodobieństwo, zmienna losowa
Może się mylę ale nie powinno być czasemszachimat pisze:Ad 2
System ulegnie awarii, jeżeli cztery serwery "padną". Prawdopodobieństwo tego, że jeden serwer "padnie" wynosi \(\displaystyle{ \frac{15}{100}}\).
A zatem masz obliczyć:
\(\displaystyle{ {4 \choose 4} \cdot( \frac{15}{100}) ^{0} \cdot ???}\) - dokończ
\(\displaystyle{ {4 \choose 4} \cdot( \frac{15}{100}) ^{4} \cdot}\) ... ?
Są 4 serwery, sukcesem w tym przypadku jest padnięcie wszystkich 4. Tak mi się nasuwa analizując zadanie 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Prawdopodobieństwo, zmienna losowa
spinaka6577, masz racje - to już trochę z wynikłego zamieszania (jeszcze mam przed sobą kartkę z takim zapisem, jak podajesz, ale błędnie przepisałem)