Data urodzin

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Wiesiek7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 11 razy

Data urodzin

Post autor: Wiesiek7 »

W klasie jest 4 dziewczynki, które urodziły się w marcu. Obliczyć prawdopodobieństwo, że co najmniej 2 z nich urodziły się 4 marca.

Czy to po prostu będzie \(\displaystyle{ (\frac{1}{31}) ^{2} + (\frac{1}{31}) ^{3} + (\frac{1}{31}) ^{4}}\) ?
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Data urodzin

Post autor: szachimat »

Lepiej na przeciwne.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2015, o 11:16 przez szachimat, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiesiek7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 207
Rejestracja: 18 mar 2013, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 11 razy

Data urodzin

Post autor: Wiesiek7 »

To znaczy? Nie rozumiem.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Data urodzin

Post autor: szachimat »

Wszystkich możliwych układów dla urodzin tych dziewczynek jest \(\displaystyle{ {31 \choose 1} \cdot {31 \choose 1} \cdot {31 \choose 1} \cdot {31 \choose 1} =31 ^{4}}\)
Przy liczeniu wprost np. biorąc pod uwagę dwie dziewczynki pomijasz układy z pozostałymi dziewczynkami.
Dlatego lepiej wyznacz ilość układów mówiących o tym, że cztery dziewczynki urodziły się innego dnia niż 4 marca.
ODPOWIEDZ