Mógłby mi ktoś pomóc z tym zadankiem? Jest raczej proste a ja mam wątpliwości...
W pudełku jest \(\displaystyle{ 5}\) czarnych kulek, \(\displaystyle{ 2}\) niebieskie i \(\displaystyle{ 2}\) białe. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania \(\displaystyle{ 1}\) niebieskiej i \(\displaystyle{ 2}\) czarnych? Losujemy i odkładamy na bok.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}= 9 \cdot 8 \cdot 7=504}\)
\(\displaystyle{ {5\choose 2} \cdot {1\choose 2} = 20}\)
\(\displaystyle{ P\left( A\right) = 0.03}\)
Coś bankowo zepsułem...
Trywialny przykład z losowaniem
Trywialny przykład z losowaniem
Ostatnio zmieniony 12 mar 2015, o 21:14 przez Zahion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Trywialny przykład z losowaniem
No tak też próbowałem, ale w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ 0.5}\) Czyli że oni coś się walnęli?
-
- Użytkownik
- Posty: 1674
- Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 354 razy
Trywialny przykład z losowaniem
W omedze uwzględniasz kolejność a w zapisie \(\displaystyle{ {5 \choose 2}}\) nie. Powinno być \(\displaystyle{ {5 \choose 1} \cdot {4 \choose 1}}\)