Z talii 52 kart wylosowano 6. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowano karty czerwone i czarne?
Kart czerwonych i czarnych jest po 26, zatem losujemy najpierw po jednej z tych 26 i 4 z reszty i dzielimy na 2 gdyż nie ma znaczenia kolejność: \(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={26\choose 1} \cdot {26\choose 1} \cdot {50\choose 4} \cdot \frac{1}{2}}\)
Moc omegi to: \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={52\choose 6}}\)
jest ok?
losowanie kart
- waliant
- Użytkownik
- Posty: 1801
- Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 275 razy
- Pomógł: 183 razy
losowanie kart
a więc:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={26\choose 5} \cdot {26\choose 1} \cdot 2 + {26\choose 4} \cdot {26\choose 2} \cdot 2+ {26\choose 3} \cdot {26\choose 3}}\) ?-- 11 mar 2015, o 11:20 --wydaje mi się, że można też policzyć zdarzenie przeciwne: będą karty tylko jednego koloru, wtedy:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A^c}}={2\choose 1} \cdot {26\choose 5}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}={26\choose 5} \cdot {26\choose 1} \cdot 2 + {26\choose 4} \cdot {26\choose 2} \cdot 2+ {26\choose 3} \cdot {26\choose 3}}\) ?-- 11 mar 2015, o 11:20 --wydaje mi się, że można też policzyć zdarzenie przeciwne: będą karty tylko jednego koloru, wtedy:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A^c}}={2\choose 1} \cdot {26\choose 5}}\)