Prawdopodobieństwo wymiany lampy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Reamider
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 17 sie 2009, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Prawdopodobieństwo wymiany lampy

Post autor: Reamider »

Prawdopodobieństwo wymiany lampy elektronowej w czasie okresowej kontroli urządzenia elektrycznego
wynosi 0, 2. Urządzenie to posiada 15 lamp. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego
na tym, że w czasie kontroli zostanie wymienionych:
a)dokładnie 10 lamp
b)co najwyżej 3 lampy

w podpunkcie a) policzyłem ze schematu Bernoulliego :

n = 15 -> ilość lamp
k = 10 -> il. wymienionych lamp
p = 0,2 -> prawdopodobieństwo wymiany
q = 0,8 -> prawdopodobieństwo braku wymiany

\(\displaystyle{ P = {15\choose 10} \cdot \frac{1}{5}^{10} \cdot \frac{4}{5}^{5} = 0,0001007639}\)

jednak nie jestem pewny co do mojego rozwiązania. W podpunkcie b) podejrzewam, że trzeba policzyć prawdopodobieństwo niewymienienia żadnej lampy , wymiany 1 lampy, 2 lamp i 3 lamp i je dodać ?
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1674
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Prawdopodobieństwo wymiany lampy

Post autor: szachimat »

Rozumowanie poprawne, a czy wyjdzie taki wynik - nie chce mi się sprawdzać.
ODPOWIEDZ